Schilderwerk buiten? Dit is de beste periode om aan de slag te gaan

Met een goede schilderklus voorkom je veel problemen

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je woning er goed uitziet en goed onderhouden is. Hierom is het belangrijk eens in de zoveel tijd aan het schilderen te slaan. Hiermee voorkom je allerlei problemen die anders ongemerkt in je kozijnen en deuren kunnen sluipen. Maar wanneer kun je je schilderwerk buiten het beste doen? Wij leggen het je uit.

Schilderwerk buiten: letten op het weer

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar wanneer je buiten aan de slag gaat, moet je goed letten op het weer. Misschien denk je: “Natuurlijk, ik ga niet verven als het regent!”, maar zo simpel is het niet. Je moet naast neerslag ook rekening houden met de luchtvochtigheid en met de temperatuur. Bovendien gaat het vaak niet om een dag, maar meerdere opeenvolgende dagen. Een goed moment kiezen is hierdoor niet altijd even makkelijk.

Luchtvochtigheid en neerslag

Een eerste factor is dus neerslag. Naast het feit dat buiten werken in de stromende regen voor bijna niemand een pleziertje is, zorgt regen op verf vaak voor bultjes in natte verf. Daarmee kun je dus weer van voor af aan beginnen. Luchtvochtigheid is ook een belangrijke factor. Met een luchtigheid boven de tachtig procent droogt verf namelijk niet optimaal. Vocht trekt dan namelijk in de verf. Met lagere temperaturen is er vaak sprake van hogere luchtvochtigheid, dus het wordt afgeraden na oktober nog met verf in de weer te gaan.

Hitte en zonneschijn

Kou en regen wil je dus vermijden. Maar het andere uiterste van de schaal heeft ook geen goede invloed op je schilderklus. Met temperaturen boven de 25 graden droogt verf bijvoorbeeld te snel. In dit geval krijg je blaasjes in de verf. Ook op dagen die niet tropisch warm, maar wel voorzien zijn van een felle zon kun je beter vermijden. Ook te felle zonneschijn zorgt er namelijk voor dat je kersverse schilderwerk te snel droogt. Zonde!

Ideale seizoen

Het perfecte schilderseizoen loopt dus ruwweg van de lente tot en met het najaar. Het is hierbij wel zaak om dagen met tropische hitte, felle zon en natuurlijk regen, hagel of andere neerslag te vermijden.

Problemen voorkomen

Ondanks dat het niet makkelijk is een goed moment te kiezen, is het wel ontzettend belangrijk. Met achterstallig schilderwerk heeft houtrot bijvoorbeeld vrij spel op je deuren en kozijnen. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan is het slim een professionele buitenschilder dit klusje te laten klaren. Deze zal ook direct rekening houden met de ideale verfomstandigheden. Dat scheelt!

 

Lees ook: Zo verkoop jij je eigen huis

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash