Dit is hoe je van de schimmel op de potgrond van je plant af komt

schimmel plant

En we delen ook hoe je het kunt voorkomen!

Planten kunnen elke ruimte opleuken. Ze brengen wat groen in de kamer en zorgen voor een frisse look. Het is dan ook zonde als er schimmel op de potgrond van je kamerplant zit. Gelukkig is dit probleem makkelijk te verhelpen én te voorkomen. Wij leggen je uit hoe. 

Te veel water

Waar de een zijn planten juist te weinig water geeft, geeft een ander zijn groene vrienden juist te vaak water. Helaas kunnen kamerplanten te veel water niet aan, met als gevolg dat de potgrond vochtig blijft. Net als met andere vochtige plekken geldt dat dit een walhalla is voor schimmels. Een tip hierbij is, als je plant in een binnenpot met drainagegaten zit, om deze in een bakje met water te zetten. De wortels van de plant kunnen dan het water vanuit het bakje direct opnemen. Zo wordt de potgrond bovenop niet vochtig. Na zo’n badje kun je de plant gewoon weer in de sierpot zetten.

Steriele potgrond

Wat kan helpen tegen schimmels, is steriele potgrond. Steriele potgrond is namelijk volledig schoon en is niet hergebruikt. Daardoor begin je als het ware met een schone lei.

Het probleem verhelpen

Maar wat kun je doen als je nú schimmel op je potgrond hebt? Dat is eigenlijk heel simpel. Haal de laag schimmel van je plant en laat de potgrond vervolgens goed drogen. Het beste is om je plant in een zonnige, geventileerde ruimte te zetten. Daarnaast kun je je kamerplant ook behandelen met wat kaneel, zuiveringszout of appelazijn. Als je echt te veel schimmel op de potgrond ziet, kun je je plant het beste verpotten en verse (steriele) potgrond geven. Dit kan even een klusje zijn, maar zó verpot je je planten in een handomdraai.

Lees ook: Het kan nog! Deze groenten kun je planten in september

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash