De reden waarom je nooit schoenen in huis zou moeten dragen

Schoenen aan in huis? Beter van niet

Bij de een mag je ze aanhouden en bij de ander moet je ze bij de deurmat uit doen, je schoenen. Per huishouden verschilt het of je met je schoenen door het huis mag lopen of niet. Maar is het dan echt zo erg om met je schoeisel door het huis te lopen? Volgens de uitkomsten van dit Amerikaanse onderzoek kun je ze voortaan toch maar beter bij de deurmat laten staan.

Het blijft ongemakkelijk om gasten te vragen of ze bij binnenkomst de schoenen uit willen doen, maar zelf heb je hier veel profijt van.

Bacteriën en schimmels

Het is te verwachten dat je van buiten viezigheden mee naar binnen neemt bij thuiskomst. Of je ze nu aanhoudt of ze direct uit doet, er komen hoe dan ook bacteriën in huis terecht. Toch zit er wel degelijk verschil in de hoeveelheid bacteriën die je door het huis verspreidt als je schoeisel aanhoudt. Uit Amerikaans onderzoekt blijkt dat de onderkant vol zit met bacteriën en schimmels. En dit verspreid je dus door het hele huis als je je schoenen aanhoudt, niet zo fris dus…

Poepbacterie

Tien proefpersonen kregen van de onderzoekers van de University of Arizona een gloednieuw paar schoenen. Twee weken lang liepen de proefpersonen rond op deze nieuwe stappers. Vervolgens werden ze getest in het laboratorium op de hoeveelheid bacteriën. Wat bleek? Na deze twee weken werden er maar liefst 420.000 soorten bacteriën op de schoenen gevonden. Maar liefst 27 procent hiervan bleek de E.Coli, oftewel de poepbacterie te zijn. Bah!

Gevaar voor jonge kinderen

Met deze bevindingen hield het echter niet op. Ook werd er Klebsiella-pneumoniae op de schoenen gevonden. Dit is een bacterie die longontstekingen kan veroorzaken. Voornamelijk jonge kinderen die door het hele huis rondkruipen op handen en voeten lopen een groter risico om deze bacterie op te lopen. In het vloerkleed blijft volgens het onderzoek 90 tot 99 (!) procent van de bacteriën zitten als je hier met schoeisel overheen loopt. Dus ook het kleed waar de kinderen vaak op spelen en rondkruipen. In het vervolg toch maar echt de stappers bij de deurmat laten staan dus.

Lees ook: Knellende schoenen? Zo rek je ze gemakkelijk en pijnloos op

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pixnio