Mensen delen hun simpele tips om geld te besparen

geld besparen

Misschien zit er eentje tussen waar je nog niet aan had gedacht

‘Geld maakt niet gelukkig’ – die uitdrukking horen we vaak genoeg, maar het blijft een feit dat we simpelweg geld nodig hebben. Kan jouw spaarrekening wel een opkikker gebruiken, dan heb je misschien wat aan deze tips. Op het forum Reddit werden mensen gevraagd naar de eenvoudige manieren waarmee zij geld besparen. Dit waren de meest populaire antwoorden. 

1. Waar kies je voor?

“Als je iets wilt kopen dat je niet per se nodigt hebt, stel je dan het volgende voor: iemand biedt jou datgene wat je wilt kopen aan in de ene hand en in de andere hand krijg je het aankoopbedrag contant aangeboden. Zou je liever het contante geld aannemen of het voorwerp? Als je voor het geld kiest, kun je het voorwerp waarschijnlijk beter niet kopen.”

2. Wacht een weekje

Twijfel je over een aankoop? “Koop het niet meteen, maar pas volgende week. In de tussentijd vergeet je waarschijnlijk de helft van de dingen die je anders in een impuls had gekocht”, tipt iemand op het forum. Geduld is een schone zaak!

3. Koop grote hoeveelheden

“Als je een bepaald product veel gebruikt en het niet kan verrotten: koop het in grote hoeveelheden. En dan het liefst in de aanbieding! Ik zie vaak mensen geld verspillen door week na week dezelfde spullen, zoals scheermessen, te kopen, steeds in een kleine verpakking omdat die goedkoper zijn. Maar reken het eens uit per scheermes. Een grote verpakking is per mesje eigenlijk veel goedkoper. Dit is met zo’n negentig procent van de spullen het geval.”

4. Pas op met creditcards

Dit komt vast niet als een verrassing, maar we noemen ‘m toch maar even. Creditcards zijn reuzehandig, maar kunnen je later met hoge kosten opzadelen. “Als je iets nu niet kunt veroorloven, kun je het waarschijnlijk ook niet veroorloven als de rekening van je creditcard komt”, luidt een advies op het forum.

5. Percentage sparen

Sparen kan ook een kwestie zijn van jezelf een goede gewoonte aanleren. Zo tipt een gebruiker van het forum om bij iedere overboeking van je salaris meteen een deel over te maken naar je spaarrekening: “Betaal jezelf als eerste. Zodra je je salaris ontvangt, zorg je ervoor dat er automatisch een deel wordt overgemaakt naar je spaarrekening. Bepaal van tevoren een percentage (bijvoorbeeld tien procent) en doe dit iedere maand.” En nee, het diezelfde maand nog terugboeken is natuurlijk niet de bedoeling!

6. Bepaal je budget

Je financiën plannen en bijhouden klinkt misschien saai en vervelend, maar het is wel een belangrijke stap voor een vette spaarrekening. “Begin niet over een paar jaar, begin nu. Ook als je nog op de middelbare school zit en burgers bakt als bijbaantje in het weekend. Een budget bepalen en je eraan houden kan een grote impact hebben op je leven. Zodra je je geldzaken begint bij te houden, zie je snel in aan hoeveel onnodige dingen je jouw geld uitgeeft.”

7. Geen lege maag

De gouden tip als je wilt besparen in de supermarkt: “Ga niet winkelen met een lege maag.” Dan kom je ongetwijfeld terug met meer eten dan je nodig had. Hier lees je nog meer tips om te besparen op de boodschappen.

8. Tweedehands is de truc

Eerlijk is eerlijk, er bestaan al ontzettend veel spullen op onze aardbol. Dus moet je altijd iets nieuws kopen? In de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig. Maak een lijstje van de dingen die je echt wilt hebben en speur Marktplaats, kringloopwinkels en rommelmarkten af. Ook steeds meer webshops bieden tweedehands of refurbished producten aan. Vaak nog in goede staat, maar een tikkeltje vriendelijker voor je portemonnee.

9. Pas op met goede aanbiedingen

“Als iets in de aanbieding is, betekent dat niet dat je het ook móét kopen”, tipt een andere lezer op het forum. “Koop het alleen als het iets is dat op je boodschappenlijstje stond. Een aanbieding staat niet gelijk aan besparen. Als je iets koopt dat je normaal niet zou hebben gekocht, is het alsnog een verlies.”

10. Zo snel als je kan

Heb je een beetje financiële ruimte, betaal je leningen dan sneller af dan nodig is, klinkt een ander advies op het forum. “Als je kan, betaal dan extra bij je afbetalingen van bijvoorbeeld je hypotheek of autolening. Door een hypotheek van dertig jaar in tien jaar af te betalen heb ik twintig jaar aan rente kunnen besparen, een bedrag van zo’n 85.000 euro.”

Lees ook: Door deze zes stiekeme dingen zorgen winkeliers dat je meer geld uitgeeft

Bron: Tiphero | Beeld: Pexels