Van drukke pup tot luie lobbes: zoveel slaap heeft je hond echt nodig

slaap honden

Je trouwe viervoeter heeft een heel ander slaapritme dan jijzelf

Ook weleens jaloers op het luie leventje van je hond, die na een korte wandeling uren kan ronken? Of heb je een puppy met een energieniveau dat jou ver te boven gaat? Het slaapritme van je trouwe viervoeter heeft vooral te maken met leeftijd en ras en de benodigde hoeveelheid slaap kan daardoor van hond tot hond wisselen. Dat zij hun dagelijkse dutjes heel anders aanpakken dan wij, staat wel vast. 

Korte dutjes

Hoe graag we het ook zouden willen, meerdere keren per dag een dutje doen is voor de meeste mensen niet weggelegd. Wij gebruiken de nacht om te herstellen en slapen dan aan een stuk door. Voor honden ligt dit duidelijk anders. Zij houden het liever bij korte slaapjes verspreid over de hele dag. In totaal slapen onze geliefde huisdieren wel veel meer dan wij, afhankelijk van hun leeftijd en ras.

Leeftijd

Puppy’s zijn vaak druk en energiek, maar juist deze jonge honden kunnen ontzettend lang slapen. Een pup is namelijk gek op dutjes en slaapt tot wel 20 uur per dag. Niet gek dus dat ze echte druktemakers zijn op de momenten dat ze wél wakker zijn. Na de puppytijd slapen honden korter, met gemiddeld zo’n 14 uur per dag. Oudere honden blinken ook uit in urenlang plat liggen, waardoor dit gemiddelde weer wat omhoog schiet als je hond op hogere leeftijd is.

Ras

Veel verschillende hondenrassen betekent ook evenzoveel verschillende slaapritmes. Sommige rassen staan bekend als lui en houden van lekker lang slapen. Vooral Duitse herders, boxers, bulldogs, beagles en labrador retrievers zijn liever lui dan moe. Als vuistregel geldt dat grotere hondenrassen meer slaap nodig hebben dan kleine en lichte honden.

Naar bed

Wat het voor je trouwe viervoeter ook een stuk makkelijker maakt om heel wat uurtjes slapend door te brengen, is het feit dat honden niet kieskeurig zijn wat hun slaapplek betreft. In de mand, op de bank, of gewoon op de vloer – alles is geschikt voor een dutje. Dit maakt het slaapritme heel anders dan dat van mensen, die vaak lekker ingestopt in een zacht bed in slaap willen vallen.

Lees ook: Legt je hond zijn poten in je schoot? Dit betekent het

Bron: Ze.nl | Beeld: Unsplash