Waarom het zo belangrijk is om slimme apparaten regelmatig te updaten

Niet alleen je computer moet je regelmatig updaten

Tegenwoordig zijn er een heleboel dingen die we kunnen besturen vanaf het comfort van onze bank. Met onze smartphone bedienen we lampen, thermostaten, horloges en zelfs de deurbel. Lekker makkelijk. Maar wist je dat sommige slimme apparaten makkelijk te hacken zijn?

Slimme apparaten in huis

In Nederland zijn we fan van slimme apparaten in huis. Zo heeft zo’n 75 procent wel een smart apparaat in huis, denk hierbij aan een smart tv of printer. Wel is het belangrijk om die apparaten regelmatig te updaten, want anders kun je zo ten prooi vallen aan internetcriminelen.

Geen zorgen

Tja, een hacker wil je printer hacken. En dan? 1 op de 6 Nederlanders verwacht niet dat dat zal gebeuren, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in 2020 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij verwachten namelijk dat die data helemaal niet interessant is. Het tegendeel is echter waar. Juist daarom is het belangrijk om je apparaten regelmatig te updaten. 

Hacken

Internetcriminelen zijn wel degelijk op zoek naar jouw privégegevens, ook al denk je dat die niet interessant zijn, vertelt Chris van ’t Hof aan Libelle. “Een criminele hacker bepaalt of je interessant bent. Als bijvoorbeeld je router slecht is ingesteld, dan kunnen ze via de router door naar andere slimme apparaten bij jou in huis. En met een scan van je id-bewijs kunnen ze bijvoorbeeld een abonnement op jouw naam afsluiten.”

Naast het overduidelijke – je laptop, computer en telefoon – zijn ook smart tv’s, printers, slimme horloges, slimme speakers en slimme thermostaten te hacken. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om dit te voorkomen:

  • Verander het standaard wachtwoord van je router zodra je ‘m in gebruik neemt. Gebruik het liefst zinnen en geen woord en voeg er wat cijfers en leestekens aan toe.
  • Updaten, updaten, updaten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg ervoor dat je je slimme apparaten update zodra een update beschikbaar komt. Check ook na aanschaf meteen of er al een update beschikbaar is.

Lees ook: 4 dingen die hackers kunnen doen met je telefoonnummer

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Jonas Leupe