Let op: gevaarlijk smartphone-virus dat bankgegevens steelt verspreidt zich razendsnel

iphone 5 update

Al 3000 Nederlanders zijn door het smartphone-virus getroffen

Ben jij de trotse bezitter van een Android-telefoon en heb je zo’n handige internetbankieren-app op je telefoon staan? Dan is het oppassen geblazen, want er gaat een Android-virus rond dat je bankgegevens steelt. Inmiddels zijn al 3000 mensen door het virus getroffen. 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Bankapplicatie
RTL Nieuws meldt dat het virus is ontdekt door een Slowaaks cybersecuritybedrijf met de naam ESET. De verspreiding van het virus geschiedde door middel van verschillende apps in de Google Play-store, waaronder nieuws-apps en apps om je telefoon mee op te schonen. Het virus bekijkt welke bank-app er op je telefoon staat en probeert dan de inloggegevens daarvan te stelen. Daarnaast kan het virus je een neppe versie van de bankapplicatie tonen, waarna het sms-berichten kan ontcijferen op zoek naar codes om een overboeking mee te bevestigen.

Wat kun je doen?
Zodra de telefoongebruiker een geïnfecteerde applicatie downloadt via Google Play, krijgt hij of zij een melding te zien dat Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update gedownload moet worden. In deze zogenaamde update zit het virus verborgen. De Android-gebruiker kan zelf van het virus afkomen door naar instellingen > beveiliging > apps voor apparaatbeheer te gaan en daar Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update uit te vinken. Verwijder daarna de app van het toestel via instellingen > apps. Daarnaast moet je de geïnfecteerde app die is gedownload via Google Play natuurlijk ook verwijderen. De applicatie heet Mex Tools, Clear Android, Cleaner for Android, World News, WORLD NEWS of World News PRO.

Virusscanner
Waarom het virus juist in Nederland zoveel slachtoffers heeft gemaakt, is nog onduidelijk. RTL Nieuws meldt dat het mogelijk te maken heeft met de stijgende populariteit van de zogeheten ‘opschoon-apps’. Voor de Android-gebruiker is het aan te raden om wachtwoorden te veranderen en banktransacties in de gaten te houden. Ook kan het installeren van een virusscanner zeker uitkomst bieden, maar dan wel een betrouwbare. Dave Maasland, directeur van ESET Nederland, meldt dat Kaspersky, Lookout en de virusscanner van ESET zelf goede applicaties zijn.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels