Dit zijn de zeven smerigste plekken in de keuken

Hoe vaak reinig jij deze plekken?

Een ovenplaat met aangekoekte korsten, een plakkerige vloer door knoeierij en gaspitten met vlekken van het koken. Het is een greep van de dingen die snel smerig worden in je keuken. Het spreekt voor zich dat je deze plekken regelmatig schoonmaakt, maar de smerigste plekken in de keuken vergeet men al snel.

Dit zijn de plekken die hoogstwaarschijnlijk wel een schoonmaakbeurt verdienen:

Knoppen, handvaten en touchscreens

Een beetje moderne oven is tegenwoordig wel voorzien van een touchscreen. Daarnaast vind je in keukens ook tig handvaten en knoppen. Veel van deze dingen worden nog weleens aangeraakt wanneer je net in aanraking bent geweest met rauw voedsel. Je wast je handen daarna wel, maar de dingen die je hebt aangeraakt worden regelmatig vergeten. Er kunnen heel wat organismen groeien op dat kleine beetje vuil dat je hebt achtergelaten op de dingen die je aanraakte.

De gootsteen

Je spoelt er vaak water door, dus het zal wel schoon zijn? Menigeen redeneert zo, maar deze redenatie gaat niet op voor je gootsteen. Uit onderzoek van National Sanitation Foundation International (NSF) blijkt dat 45 procent van alle gootstenen bij mensen thuis E.coli bevat. Je kunt de keukengootsteen daarom het beste reinigen na het bereiden van elke maaltijd en na elk afwasje. Je hoeft het jezelf gelukkig niet moeilijk te maken. De gootsteen reinig je vrij snel door het schoon te maken met een doekje met desinfecterende zeep.

Sponzen en doekjes

Heb je een keer een geel vaatdoekje gebruikt? Dan ziet-ie er vaak niet meer zo appetijtelijk uit. Toch gebruiken we het dan nog meerdere keren om iets te reinigen. Hierdoor wordt het doekje een bron van bacteriën. Onderzoek van NSF wijst uit dat 75 procent van de vaatdoekjes en sponsen in de keuken of salmonella of E.coli bevat.

Koelkast

De koelkast is koud, dus hoeveel bacteriën kunnen er nu broeien? Vrij veel, helaas. Veel groente blijft het verst als je ze niet wast. Ze worden daarom gewoon in de koelkast gedeponeerd en pas gewassen voor de bereiding. Het vuil van de groente blijft daarmee wel achter in de koelkast. Hetzelfde geldt voor verpakkingen met vlees. De kans is groot dat vocht hiervan in je koelkast belandt.

Snijplanken

Met name houten snijplanken kunnen een bron van bacteriën zijn door de kleine sneetjes die erin ontstaan. Het wordt aangeraden om na elk gebruik de snijplank met heet water en zeep te wassen en volledig te drogen. Daarnaast is het ook verstandig om twee snijplanken te hebben: een voor groente en fruit en een voor vlees.

Koffiemachine en blender

Water lijkt onschuldig, maar ook warm water kan goede omstandigheden bieden voor bacteriën om te groeien, denk maar eens aan schimmel. Reinig daarom elke week grondig je koffiemachine, blender en andere vergelijkbare apparaten.

Zout, peper en andere kruidenvaatjes

Waarschijnlijk grijp je al naar de zout- en pepervaatjes tijdens het koken. Heb je net rauw eten in handen gehad? Dan laat je dit ook achter op de vaatjes. Ook tijdens het eten staan de zout- en pepervaatjes weleens op tafel en ook daar zit men dan soms aan met vieze vingers.

Lees ook: Deze voorwerpen wast bijna nooit iemand en dat maakt het heel smerig

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Spruce | Beeld: Unsplash