Kan een spin overleven in de stofzuigerzak?

stofzuigerzak
Gaat een spin dood in de stofzuigerzak?

Bijna niemand is daadwerkelijk fan van spinnen. De enge achtpotige beestje zijn bij vrijwel niemand geliefd en we hebben ze ook liever niet in huis. Helaas komen ze in de herfst wel bij ons thuis naar binnen gekropen om daar hun heil te zoeken. Ieks! Wat doe je? Stuur je iemand anders er op af of pak je de stofzuiger zodat de spin zijn laatste adem blaast in de stofzuigerzak? En is dat laatste wel zo’n goed idee?

Spinnen zijn ’taaie beesten’.

Stofzuiger

Veel mensen denken dat het een goed idee is om een spin op te zuigen de stofzuiger. De redenatie daarachter is dat hij het toch niet overleeft of doodgaat in de stofzuigerzak. Helaas is dit niet waar, een huisspin kan dit best overleven. De weg door de stofzuiger is niet fijn voor ze, maar vaak overleven ze het wel. Een hooiwagenspin kan niet goed ademen door al het stof en overlijdt alsnog in de stofzuigerzak, maar een huisspin overleeft het ook daar.

Nuttig

Spinnenexpert Peter van Helsdingen vindt het een ‘idioot idee’ dat mensen spinnen opzuigen. Spinnen zijn namelijk erg nuttig. Hij vindt het dan ook ‘mooi’ dat spinnen het alsnog overleven én vaak ontsnappen uit de stofzuigerzak. Daarnaast kunnen spinnen wel een jaar overleven zonder voedsel en vocht. Van Helsdingen vond namelijk zelf een spin uit Zuid-Frankrijk in een opgerolde tent die een jaar niet was gebruikt…

Wel doen

Heb je een hekel aan spinnen? Dan is stofzuigen dus niet de oplossing! Het beste is om ze te vangen en buiten te zetten, maar ja dan is de kans natuurlijk groot dat ze gauw weer binnen zitten. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om spinnen uit je huis te weren, zo als gebruik maken van pepermunt en citroen en zoveel mogelijk gaten te dichten. 

Lees ook: Dit is de angstaanjagende reden dat je een wesp beter niet kunt doden

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay