Wat maakt een steak een steak? Alles wat je wilt weten over dit stukje vlees

steak

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden

Een goeie steak, daar kun je de meeste mensen wel voor wakker maken. Geen vegetariërs dan hè, maar dat spreekt voor zich. Steak is echter nogal een breed begrip. Er bestaan immers tig verschillende soorten. Wat maakt een steak dus een steak? En welke steaks doen het goed bij vleesetend Nederland? En ook niet onbelangrijk: waar kun je nu een goede steak, zoals bijvoorbeeld een ribeye kopen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat is een steak?

We beginnen bij het begin: een steak is een snede dwars op het spierweefsel van het vlees, oftewel mals en mager spiervlees. Een eenduidige definitie is maar moeilijk te vinden en de verwarring met biefstuk duikt regelmatig op. Wat in tegenstelling tot wat velen denken, is biefstuk geen vertaling van steak. Een biefstuk is een steak, maar een steak lang niet altijd een biefstuk. Volg je het nog? Eigenlijk is er niet echt een Nederlandse vertaling te geven voor het woord steak.

Bepaalde voorwaarden

Bij een steak denk je misschien in eerste instantie aan rundvlees, maar op spierweefsel gesneden varkensvlees kan evengoed een steak zijn. We houden het voor het gemak nu maar even bij rundvlees. Is dwars op spierweefsel gesneden vlees dan ook altijd een steak of moet het vlees ook nog aan bepaalde voorwaarden voldoen? Er wordt gefluisterd dat de snede een minimale dikte moet hebben en misschien zelfs wel een minimale grootte en gewicht. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Een minimale dikte van 2,5 centimeter is wel gewenst en sowieso een graadmeter. Maar of dat echt een vereiste is, dat vertelt het verhaal niet. Een one minute steak haalt deze voorwaarde namelijk niet. Maar dat het vlees mooi rood geserveerd moet kunnen worden is wel een must.

De meest populaire steaks

Hoewel er dus niet een hele duidelijke definitie is van een steak, weten we natuurlijk wel welke steaks er allemaal te krijgen zijn. Biefstuk (lees: kogelbiefstuk), ribeye, entrecote, tournedos, bavette, T-Bone, côte de boeuf en picanha, het zijn allemaal “cuts” die als steak over de toonbank gaan. Vroeger waren het vooral de eerstgenoemden waar de voorkeur naar uitging, maar vandaag de dag is een picanha BBQ of een vergeten vleessoort als bavette ook mateloos populair. Bij de échte carnivoor gaat er vaak weinig boven een côte de boeuf of Tomahawk (ribeye aan bot) of een T-Bone (entrecote & tournedos gescheiden door een t-vormig bot). En dan bij voorkeur van een mooi en kwalitatief goed vleesras.

Waar koop je een goede steak?

Trek gekregen? Dan volgt de vraag: waar koop je zo’n fijne steak? Als het even kan (en het budget het toelaat), bij de slager en niet in de supermarkt. Laat je goed informeren door de verkoper. Online vlees kopen is overigens tegenwoordig ook een prima optie! Je vindt er alle specifieke rassen en vaak ook nog voorzien van alle informatie en bereidingswijzen. Bij een goede steak is goede kwaliteit een absolute must. Dat komt de smaak en structuur alleen maar ten goede.

Lees ook: Nederlanders doen steeds vaker hun boodschappen online

Bron & beeld: Butchery