Last van stinkende handdoeken? Zo kom je ervan af

stinkende-handdoeken

Kind kan de was doen!

Handdoeken wil je natuurlijk fris en fruitig hebben. Toch kan het weleens gebeuren dat ze niet zo fris ruiken, terwijl ze net uit de wasmachine komen. Vervelend, want nu kun je ze opnieuw gaan wassen. Om je een handje te helpen, zetten we de meest voorkomende oorzaken van stinkende handdoeken op een rijtje. 

1. De wasmand

Een wasmand is met een hoop vies wasgoed erin niet een heel schone plek. Vooral wanneer je handdoeken er nat of vochtig ingooit. Hierdoor krijg je de zure of muffe lucht, waardoor je handdoeken niet meer fris ruiken. Bacteriën en schimmels zijn namelijk dol op vochtige plekken. Laat je handdoeken dus eerst drogen voordat je ze in de wasmand gooit en zorg ervoor dat je wasmand ook schoon is.

2. Soort wasmiddel

Prop je je wasmachine helemaal vol met handdoeken? Dat is niet verstandig. Een handdoek neemt namelijk meer vuil op dan een kledingstuk. Ook vraagt het om een krachtiger wasmiddel om de handdoeken echt schoon te krijgen. Kies dus voor een wasmiddel met enzymen, zoals protease, amylase, cellulase. Dit zorgt ervoor dat de oliën en vuil wordt afgebroken.

3. Te veel wasverzachter

Wasverzachter is het geheim van zachte handdoeken, maar hier dien je ook mee op te passen. Wasverzachter houdt het vuil in handdoeken namelijk vast. Ook kan het een plakkerige laag geven, waardoor er een vieze geur ontstaat. Probeer in plaats van wasverzachter eens azijn te gebruiken. Een kopje azijn van 250 milliliter doodt de bacteriën en is goed voor de ontkalking van je wasmachine.

4. Een vieze wasmachine

Er gaat een hoop viezigheid en bacteriën schuil achter de rubberen rand van je wasmachine. Dit kan ook de oorzaak zijn van stinkende handdoeken. Reinig de wasmachine daarom maandelijks met een halve kop soda of een flinke scheut natuurazijn. Draai vervolgens een programma op 90 graden. Enne, handdoeken kun je beter heet wassen om alle bacteriën te doden.

5. Handdoeken drogen

Hoe droog je je handdoeken? Als je ze verkeerd droogt of pas later droogt, krijgen bacteriën de kans om te gaan broeien. In de zomer kun je je wasgoed het beste buiten drogen, in de winter is een droge warme ruimte weer goed. Droog het nooit op de kachel, want hierdoor kun je ook weer bacteriën krijgen.

Lees ook: Je krijgt stralend en schoon wasgoed door 1 goedkoop wondermiddel te gebruiken! Het is nog eenvoudig ook!

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels