Stinkende schoenen? Zo ruiken ze weer fris en schoon

schoenen-stinken

Kind kan de was doen!

Kun jij jouw sportschoenen van een afstand al ruiken? Dan is het een goed idee om ze een keer grondig schoon te maken. Geurtjes van bijvoorbeeld zweet zijn vaak lastig weg te krijgen, maar er bestaat een manier waarmee jouw stinkende schoenen weer heerlijk fris ruiken. 

Waarom stinken je schoenen?

Schoenen zijn de perfecte broeiplek vol huidschilfers, vuil, schimmels en dode bacteriën. En laat schimmels en dode bacteriën nou de veroorzakers zijn van die vervelende stank. De warmte die vrijkomt als je beweegt, zijn een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en bacteriën om zich te ontwikkelen.

Luchten in de buitenlucht

De beste manier om schoenen frisser te laten ruiken, is om ze goed te laten luchten. Bij voorkeur in de buitenlucht als het zonnetje schijnt, weet Max Vandaag ons te vertellen. Zonlicht doodt namelijk de bacteriën en schimmels. Draag de schoenen ook niet langer dan één dag, zodat ze goed kunnen luchten. Wanneer je last hebt van zweetvoeten, kun je in de ochtend wat talkpoeder op je voeten en in de schoenen doen. Dit gaat het overmatig zweten en voetschimmel tegen.

Wassen in de wasmachine

De meeste schoenen kunnen in de wasmachine. Denk aan synthetische stof of canvas of katoen. Controleer voor je gaat wassen van welke stof de schoenen gemaakt zijn, zodat je zeker weet dat er geen leren onderdelen zijn. Voordat je ze in de wasmachine legt, kun je het ergste vuil eraf halen met een borstel en vochtige doek. Doe ze daarna in een waszak of kussensloop en was ze op een fijn wasprogramma, op niet meer dan 30 graden.

Inlegzooltjes

Merk je dat de geur niet veranderd is, dan kun je als laatste nog proberen om je inlegzolen te vervangen. Neem bij voorkeur zooltjes met een leren bovenlaag. Die zijn namelijk bestand tegen zweet. Als je aangepaste zolen hebt, dan kun je dit het beste overleggen met een podoloog. Zij kunnen namelijk de toplaag van de zool vervangen.

Lees ook: Zo maak je je schoenen snel waterdicht zonder stinkende sprays

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels