Stroom besparen? Zet deze apparaten dan uit tijdens je vakantie

vakantie

Weet jij welke apparaten je wel of niet uit kunt zetten?

Zorgen dat je voordelig de zomer doorkomt? Dan kun je een last-minute vakantie boeken. Of misschien kies je toch voor een camping in plaats van hotel. Maar er is ook een andere manier om slim geld te besparen. Zet bijvoorbeeld thuis je apparaten uit, zodat je onnodig verbruik voorkomt. Wij tippen welke apparaten je wel én vooral niet uit kunt zetten.

Kosten

Het leven is al duur genoeg. En als we dan even op vakantie zijn, denken we liever niet na over de stroomrekening aan het einde van de maand. Maar goed: wanneer je op vakantie bent, dan staan bijvoorbeeld je wasmachine, droger, koelkast en magnetron nog gewoon aan. Is dat wel zo verstandig? Website MAX Vandaag heeft op een rijtje gezet welke apparaten je met een gerust hart kunt uitzetten tijdens je vakantie. Ook leggen ze uit welke elektronica je beter aangesloten kunt laten.

Stekker eruit

Sowieso geldt: apparaten die ‘uit’ staan, verbruiken vaak nog steeds stroom. Dit heet ‘sluipverbruik’. Daarom zie je nu bijvoorbeeld steeds vaker stopcontacten met een schakelaar. Zo weet je pas écht zeker dat de stroom eraf is. Een andere oplossing is om gewoon de stekker uit het stopcontact te halen. Dat kun je bijvoorbeeld overwegen voor deze apparaten:

Koelkast en vriezer: met slim plannen, kun je al je bederfelijke etenswaren opmaken voor je op reis gaat. Daarna kun je rustig je koelkast uitschakelen. Sommige koelkasten hebben ook een vakantiemodus, waarmee een ingebouwd vriesvak wel blijft werken.

Wasmachine en droger: zodra je je laatste was voor je vakantie gedraaid hebt, is het tijd om deze stekkers los te halen. Dat scheelt weer!

Boiler: ook een boiler kun je redelijk veilig van de stroom halen. Wel waarschuwt MAX Vandaag dat er legionella kan ontstaan zodra de temperatuur onder de 60 graden komt. En dat betekent: Bij thuiskomst eerst goed opwarmen en alle kranen laten doorlopen.

Laten staan

Er zijn echter ook verschillende apparaten die je beter ingeschakeld kunt laten. Dat kost misschien wat extra energie, maar kan veel problemen voorkomen.

CV-ketel en warmtepomp: misschien klinkt het slim om deze tijdens je vakantie uit te schakelen. Maar niets is minder waar! Door je ketel uit te zetten, kunnen namelijk allerlei problemen optreden. Van schimmel tot bevroren leidingen: het risico is de euro’s die je ermee bespaart niet waard.

Router en wifipunt: steeds meer mensen hebben smart-apparaten in huis. Zo hoef je niet elke dag de buurman te vragen om de gordijnen dicht en de lichten aan te doen, maar kan je huis dat ‘zelf’ regelen. Heel handig, maar hier is wel een internetverbinding voor nodig.

Zonnepanelen: ook de omvormer van je zonnepanelen kun je het best aan laten staan. Als je minder verbruikt dan wordt opgewekt, lever je immers weer stroom terug aan het elektriciteitsnet. En dat scheelt op de lange termijn geld.

Zo ga je goed voorbereid en zo voordelig mogelijk de deur uit!

Lees ook: Stroomstoring gehad? Dit kun je nog wel bewaren en dit mag weg

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Sam Williams