Handen uit de mouwen: deze struiken kun je het best snoeien in de herfst

snoeien herfst

Snoeien is dus niet alleen een klusje voor de lente

Door de mooie dagen van afgelopen week zouden we bijna vergeten dat de herfst op komst is. Voor je het weet kleuren de bladeren van groen naar oranje en vallen ze van de bomen en struiken. Misschien denk je dat je nu niet veel meer hoeft te doen dan alleen de bladeren vegen. Toch is het ook slim om bepaalde dingen in de tuin te snoeien. Júíst in de herfst. 

Waarom in de herfst?

Bij sommige struiken en bomen komt de sapstroom al vroeg op gang. Omdat de winterperiode en de temperaturen nog wel eens uiteenlopen, is het verstandig om deze struiken en bomen te snoeien voordat het weer warmer wordt. Anders loop je het risico dat de snoeiwonden gaan bloeden. Daarom kun je bepaalde struiken en bomen het best in de herfst snoeien.

Knip- of snoeibeurt

In de herfst is het belangrijk om de volgende boom- en plantensoorten een knip- of snoeibeurt te geven: rozenstruiken, lavendelstruiken, vlinderstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de esdoorn, berk of een kastanjeboom. Het is belangrijk om deze in de herfst te snoeien, zodat je de bomen en struiken beschermt tegen de winter. Zo zullen ze in het voorjaar beter bloeien dan ooit.

Research

Zoek van tevoren wel goed uit welke boom of struik je hebt, zodat je precies weet hoe je deze moet knippen of snoeien. Zo kun je een rozenstruik vrij kort snoeien, ongeveer tot kniehoogte. Op deze manier bescherm je je rozenstruik tegen de aankomende winter. Van een lavendelstruik hoeft juist weer niet zo veel afgesnoeid te worden. Heb je een fruitboom in de tuin staan? Knip dan oude en beschadigde takken af op ongeveer tien centimeter van de stam. Door je fruitboom te snoeien krijg je volgend jaar een betere opbrengst. Dat is een beetje snoeiwerk zeker waard!

Lees ook: September: dit kun je deze maand doen in de tuin

Bron: Boerenbond | Beeld: Unsplash