Tekort zonnebloemolie kan schaarste 5 voedingsmiddelen veroorzaken

Wist jij dat hier ook zonnebloemolie in zit?

We merken door de oorlog in Oekraïne dat de prijzen van goederen in Nederland flink stijgen. Niet alleen energie en brandstof zijn duurder, maar ook levensmiddelen. Doordat Oekraïne veel zonnebloemolie produceert, zijn er verschillende voedingsmiddelen die door de tekorten schaars kunnen worden.

1. Vleesvervangers

Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch dieet, maar vleesvervangers zijn straks waarschijnlijk lastiger te verkrijgen. Vooral de vegan opties bevatten veel zonnebloemolie. Het plantaardige goedje is immers erg populair ter vervanging van dierlijk vet.

2. Plantaardige margarine

Niet alleen zonnebloemolie zélf is een goede vervanger van dierlijk vet. De olie zit namelijk ook in veel plantaardige margarine. Dit geldt overigens niet altijd: ook palmolie is een populair ingrediënt van plantaardige margarine. Zonnebloemolie bevat echter minder verzadigde vetten en wordt daarom vaak als een ‘gezondere’ keuze gezien.

3. Hummus

Om van te snacken of om extra smaak te geven aan een broodje of maaltijd: hummus is steeds populairder. Helaas bevat ook deze spread veel zonnebloemolie. Gelukkig is olijfolie hiervoor een goed alternatief. Mocht je favoriete smaak van de dip op zijn, dan kun je dus zelf makkelijk je eigen variant maken.

4. Koekjes

We snaaien er eigenlijk altijd iéts meer van dan strikt gezien mag – maar goed, dat moet ook af en toe kunnen. Toch kun je maar beter spaarzaam snacken van deze zoete lekkernijen, want ook in veel koekjes zit zonnebloemolie. Dit is niet altijd een vereiste, maar goed: dan moeten fabrikanten wel hun recept aan willen passen. En of je favoriete koekjes dan nóg zo lekker zijn? Tja…

5. Babyvoeding

Je verwacht het misschien niet, maar ook in veel babyvoeding zit zonnebloemolie. Baby’s kunnen de vetten uit de olie namelijk goed gebruiken. Ook hiervoor geldt dat andere plantaardige vetten een goed alternatief kunnen zijn. Maar tot er door fabrikanten wordt overgestapt, kan het dus zijn dat hier tekorten op ontstaan.

Lees ook: Om deze reden is er geen zonnebloemolie meer te koop

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pixabay, Bru-nO