Thuiswerken voorbij? Met deze tips kun je je huisdier leren om alleen te zijn

Hoe gaat jouw huisdier hiermee om?

Als je door corona een tijdje hebt thuisgewerkt, dan kan het even wennen zijn als je weer naar je werk kan. Voor jou, maar ook voor je huisdier. Die raakte namelijk ook gewend aan je aanwezigheid, en dan is het zonder jou ineens wel heel rustig in huis. Dankzij deze handige tips went je huisdier aan een leven na de lockdown.

1. Bouw het langzaam op

Het kan voor jouw kat, konijn, hond of cavia heel erg wennen zijn als je ineens niet meer thuiswerkt. Probeer dit daarom langzaam op te bouwen. Ga bijvoorbeeld alleen boodschappen doen of naar een restaurant, zolang je maar een paar uur van huis bent. Hierdoor kun je merken of je huisdier dit aan kan of dat je de volgende stap moet proberen.

2. Bedenk een ritueel om samen te doen

De grootste reden dat je huisdier gestrest kan raken door jouw afwezigheid, komt door verandering. Ineens ben je niet meer in de buurt om een aai te geven. Bedenk daarom een ritueel dat jullie samen kunnen doen, zoals elke dag op hetzelfde tijdstip wandelen of met elkaar knuffelen. Een ritueel zorgt voor voorspelbaarheid en dit kan de negatieve stress bij je huisdier verminderen.

3. Maak voor je vertrek tijd vrij voor je huisdier

Het is belangrijk voor het mentale welzijn van je huisdier om samen iets te doen, zoals een flinke wandeling. Dit zorgt er ook voor dat je huisdier fysiek moe wordt. Ook op andere moment is het belangrijk om tijd vrij te maken om samen leuke dingen te ondernemen.

4. Laat ‘m in een veilige omgeving achter

Zorg ervoor dat je huisdier achterblijft in een opgeruimd huis. Sommige dieren zoeken iets lekkers uit verveling, dus berg al het eten op. Ook speelgoed dat makkelijk stuk kan gaan, kun je het beste wegleggen. Doe vers water in de drinkbak of drinkfles. Bij honden kun je het beste de voederbak na een half uur weg zetten. Bij katten is dit niet zo belangrijk, die knabbelen namelijk de hele dag.

5. Plaats een camera in huis

Ben je bang dat je hond of kat zich gaat vervelen of last heeft van verlatingsangst? Dit kan helaas leiden tot vernieling of huilen. Om de hele dag je huisdier in de gaten te houden, kun je een camera in huis plaatsen. Als je merkt dat het toch niet goed gaat, dan kun je eventueel hulp inschakelen.

Lees ook: Zo houd je het haarverlies van je huisdier binnen de perken

Bron: Flair.be | Beeld: Unsplash, Shewy