‘Populaire app TikTok moet onder toezicht komen te staan’

tiktok toezicht

Ingrijpen nodig of persoonlijke verantwoordelijkheid?

De app TikTok is erg populair, daar kunnen we niet om heen. Vooral kinderen en jonge tieners gebruiken de app veel, maar dit brengt ook extra risico’s met zich mee. Daarom pleit SOMI nu voor extern toezicht op TikTok.

TikTok zonder toezicht

De populaire Chinese app wordt veel gebruikt voor allerlei soorten korte video’s. Zo worden er veel dansfilmpjes geplaatst, laten schilders en tekenaars hun werkproces zien en maken sommige creatievelingen humoristische video’s. Maar de app heeft ook een keerzijde. De zogenaamde ‘Blackout challenge‘ heeft aan een tienjarig Italiaans meisje het leven gekost. Hierbij zorgen mensen er zo lang mogelijk voor dat ze geen adem kunnen krijgen terwijl ze zichzelf filmen. De Stichting Onderzoek Mediainformatie (SOMI) pleit nu voor ingrijpen van zowel Nederlandse als Europese toezichthouders.

Kinderlokkers op TikTok

TikTok is bovengemiddeld populair bij jongere gebruikers. Cor Wijtvliet, mede-oprichter van SOMI, zegt hierover dat ongeveer 64 procent van de Nederlandse twaalfjarigen de app gebruikt. Hierop is verder weinig toezicht, en daardoor trekt de app ook veel kinderlokkers aan. Tech-journalist Reinier Kist vertelde dat dit al is aangekaart bij het moderatieteam van het bedrijf, maar: “zij kregen te horen dat het opsporen van digitale kinderlokkers niet bij hun kernwerkzaamheden hoorde.” SOMI stelt dat het ‘wachten is op een ernstig voorval in Nederland’.

Toestemming ouders

In Nederland hebben gebruikers onder de zestien jaar sowieso toestemming van hun ouders nodig om de app te gebruiken. In de app zelf wordt daarnaast een leeftijdscheck gedaan om te kijken of iemand minstens dertien jaar is. Onder de dertien zou je de app niet mogen gebruiken. Maar, zo vertelt SOMI: deze check is makkelijk te omzeilen.

Reactie TikTok

In een reactie zegt TikTok veel energie te besteden aan het garanderen van de veiligheid van jongere gebruikers. Zo komen accounts van gebruikers tussen de 13 en 15 jaar oud standaard op privé te staan, zodat onbekenden hun video’s niet automatisch kunnen zien. Wanneer de leeftijdscontrole echter zo makkelijk te omzeilen valt, kun je je afvragen hoeveel nut dit heeft. Bovendien noemt TikTok dat ze moderators inzetten om ‘ongepaste video’s en gebruikers’ te weren. Wat het bedrijf beschouwt als ‘ongepast’ en hoe dit wordt bepaald, is echter weinig transparantie over. Het bedrijf raakte in de Verenigde Staten ook al in opspraak omdat het bedrijf te veel persoonlijke gegevens zou opslaan én deze mogelijk via het moederbedrijf, ByteDance, bij de Chinese overheid terecht zouden komen.

Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de populariteit van de app zal afnemen.

Lees ook: Nieuwste TikTok trend is ‘extreem gevaarlijk’ te noemen

Bron: MetroNieuws | Beeld: Pexels