Tip: dít is de beste manier om je afwas te drogen

afwas

Het scheelt je ook nog eens een boel werk

Als je net lekker gekookt en gegeten hebt, dan wil je er ongetwijfeld niet aan denken wat voor hoop afwas je staat te wachten. Wij zijn er net zo schuldig aan. En als het dan toch moet, wassen we de boel snel af en zetten we het te drogen op het aanrecht. Of we laten gewoon de boel de boel in de vaatwasmachine. Maar daar zitten allerlei risico’s aan. Zelfs theedoeken blijken niet het beste alternatief.

Manieren

Een onderzoek heeft aangetoond dat er flinke risico’s zitten aan afwassen en vervolgens niét juist afdrogen. Of je nu je met de hand gewaste borden en bekers op het aanrecht laat drogen, of dat je je vaatwasser het werk laat doen: goed drogen is ontzettend belangrijk. En daar gaat het vaak mis. Of we nu onze afwas in een onhandige stapel op het aanrecht laten uitdruipen, gewoon in de vaatwasser laten staan, of zelfs met een theedoek aan de slag gaan: overal kleven ongezonde risico’s aan.

Lucht

Het zit zo: warme en vochtige plekken zijn de perfecte broedplaats voor bacteriën. Of je de boel nu in de vaatwasser laat staan, of juist ‘s nachts op je aanrecht: dikke kans dat je vaat niet volledig de kans heeft om aan de lucht te drogen. Je aanrecht is immers vochtig van de uitlekkende afwas, en ook de vaatwasser wordt meestal niet 100% droog van binnen. Onderzoek heeft aangetoond dat er tussen vaat die aan de lucht kon drogen, en vaat die niet volledig droog is opgestapeld, een flink verschil zat qua bacteriën.

Bacteriën

“Na 24 uur was er nog geen groot verschil, maar na 48 uur was er een significant verschil in de hoeveelheid bacteriën op 100 borden die zijn onderzocht”, staat in het onderzoek. Bovendien merkt medisch voedingsexpert Nancy Reed bij WebMD op dat het onderzoek plaatsvond in een commerciële setting. Daar gebruikt men meestal vaatwassers die extra heet kunnen wassen, en daar kunnen de vaatwassers die de meeste mensen thuis hebben staan niet aan tippen. Daardoor worden in de vaatwasser thuis minder bacteriën gedood dan in de vaatwasser bij een restaurant.

Theedoek

En misschien denk je nu: “gelukkig, ik gebruik altijd een theedoek”, maar ook dat kun je dus beter niet doen. Reed legt uit: “Het is thuis altijd beter om je vaat aan de lucht te laten drogen dan om een theedoek te gebruiken. In een theedoek komen namelijk allerlei soorten bacteriën voor: je droogt je handen er een keer aan af of je veegt het aanrecht ermee schoon, en dan droog je je afwas ermee!” Zo ontstaat een groot risico op her-besmetting met allerlei bacteriën. De allerbeste manier om je vaat te drogen? “Drogen aan de lucht is het allerbeste”, laat Reed weten. Kortom: toch maar even een goed druiprek aanschaffen. Maar als dat nu allemaal niet uitkomt? “Als je per se je vaat met de hand wilt drogen, gebruik dan elke keer een schone theedoek rechtstreeks uit de kast.” A-ha!

Lees ook: Schuim tijdens het afwassen: zorgt dat voor een schonere vaat?

Bron: Kookfans | Beeld: Pexels