Tips bij het afsluiten van een autoverzekering

autoverzekering

Goed om te weten!

Bij het afsluiten van een autoverzekering sta je voor verschillende keuzes. Welke dekking kies je, hoeveel eigen risico wil je en neem je wel of geen aanvullende verzekeringen? Maar wist je bijvoorbeeld ook dat het soms goedkoper is om de schade zelf te betalen, dan deze te claimen bij de autoverzekering? Want op het moment dat je schade rijdt of een ongeluk krijgt en deze schade claimt bij de verzekering, kan je premie stijgen. Ook zonder schade verhoogt de verzekeraar soms je premie. Daarom is het altijd goed om te controleren of je niet beter af bent bij een andere verzekeraar. Wij geven je een aantal tips.

Wijzig je autoverzekering en stap over

Het is slim om jaarlijks je autoverzekering met andere verzekeraars te vergelijken en te kijken of de dekking nog klopt. Daarmee weet je zeker dat de autoverzekering bij je wensen aansluit. Bijkomend voordeel is dat je er premie mee kunt besparen. Heb je een wat oudere auto? Dan is een allriskverzekering vaak onnodig duur. Je kunt dan beter je auto verzekeren met beperkt casco (WA+). Tussentijds kun je je verzekering verlagen of overstappen naar een andere verzekeraar. Heb je je auto verkocht? Vergeet dan niet je autoverzekering op te zeggen om onnodige kosten te voorkomen.

Wel of niet autoschade claimen?

Zoals je net kon lezen, kan het soms beter zijn bij schade of een ongeluk zelf de kosten te bepalen. Met name als het gaat om kleine schade. Het voelt logisch om bij een autoschade de autoverzekeraar direct in te schakelen, maar door elke claim stijgt je premie. Hierdoor kun je op de lange termijn een stuk duurder uit zijn. Ga altijd eerst na of de kosten van de schade wel opwegen tegen de premieverhoging. Bij sommige verzekeraars kun je later, vaak tot 12 maanden na de claim, er alsnog voor kiezen om de schade zelf te bepalen. Vraag dit na bij je verzekeraar.

Heeft je auto schade door een storm, vandalisme of diefstal?

Er kan ook schade ontstaan wanneer je zelf niet in je auto rijdt. Denk bijvoorbeeld aan ruitschade. Zo’n 30% van de claims bij autoverzekeraars komen door een ster, barst of ingeslagen ruit. Wordt je auto gestolen? Dan ben je alleen volledig verzekerd met een allriskdekking. Heb je een aanrijding met een dier? Dan kun je de opgelopen schade door wilde dieren vaak claimen zonder gevolgen voor je schadevrije jaren. Zo zijn er nog een aantal andere zaken wat belangrijk is om naar te kijken bij je verzekering. Bijvoorbeeld stormschade, waterschade, brandschade, schade door winters weer, vandalisme en joyriding.

Schade tijdens rijden in het verkeer?

Onderweg bestaat er altijd een kans op autoschade. Het is afhankelijk van je dekking of je daarvoor verzekerd bent. Zo kun je te maken krijgen met enkelzijdige schade, bijvoorbeeld parkeerschade. Dit kun je alleen claimen met een allriskdekking. Is er een andere weggebruiker betrokken bij een ongeluk? Dan gaat het om een tweezijdige schade. Je kunt de schade op de autoverzekering van de andere verhalen op het moment dat je zelf geen schuld hebt aan het ongeluk. Is je auto total loss en wegen de kosten van de reparatie niet op tegen de waarde van de auto? Kijk dan welke dekking je hebt voor de uitkering en vergoedingsregeling.

Zo pak je claimen handig aan

Het claimen van schade bij je autoverzekeringen kost je schadevrije jaren en heeft gevolgen voor de premie die je maandelijks betaalt. Daarom is het handig om meerdere schades die dezelfde oorzaak hebben, in één keer te claimen. Het is beter om kleine schade zelf te betalen in het geval dat je veel schadevrije jaren hebt. Heb je een flinke stijging in premie ontvangen na het claimen van de schade? Dan kun je ervoor kiezen om alsnog de schade zelf te betalen, vaak tot 12 maanden later. De premie en de schadevrije jaren die je had worden dan hersteld. Soms kost een claim eigen risico tot honderden euro’s, afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Lees dus altijd goed de kleine regels voordat je een verzekering afsluit.

Dit artikel is tot stand gekomen met een commerciële partner.

Beeld: iStock