Met deze tips krijg je jouw tuin heel simpel weer superstrak en netjes!

Zo krijg je de tuin weer netjes!

Als je je tuin in orde wilt maken, weet je soms niet waar je moet beginnen en wat er allemaal moet gebeuren. Het is dus wel zo handig dat je alles van te voren op een rijtje hebt staan. In dit artikel vind je de belangrijkste dingen die jouw tuin weer een frisse en gezonde uitstraling geven. 

Van een mooie tuin geniet je toch een beetje meer.

Tegels schoonmaken

groene aanslag

Laten we beginnen met de schoonmaak van de tegels. Om die nare groene aanslag te verwijderen hoef je maar een paar dingen te doen. Veeg allereerst je tegels even goed, zodat er geen bladeren of vuil meer ligt. Meng nu 1 liter water met 1 liter azijn en schrob hiermee je bestrating van voor naar achter. Laat dit nu goed in de tegels trekken (bij voorkeur op een zonnige dag) en in de weken daarna zal de groene aanslag verdwijnen en zal het langer wegblijven!

Schutting van groene aanslag ontdoen

schutting

Ook je schutting heeft last van groene aanslag. Om dit te verwijderen meng je vijf eetlepels groene zeep met vijf eetlepels soda. Meng dit met een ruime hoeveelheid water en smeer een kleine hoeveelheid over de schutting. Neem nu een half harde borstel (dus geen staalborstel) om je schutting even goed te boenen. Spoel het na met water en je schutting zal weer stralen!

Groene aanslag van meubels halen

houten tuinmeubelen

Ook je meubels kunnen flink onder de aanslag komen te zitten. Dat ziet er niet heel fris uit en gelukkig hebben we ook hier weer een sopje voor. Het sopje bestaat uit 10 procent bleek, 90 procent water en een flinke scheut afwasmiddel. Maak eerst de meubels goed droog en schrob nu eerst het hele meubel zonder sop met een schuursponsje. Als het meubel geverfd is, dan kun je beter niet te veel sop gebruiken. Als het onbehandeld is, dan kun je goed los gaan met je sopje. Gebruik hier wel een nieuw sponsje voor. Spoel tot slot je meubel even af met een ruime hoeveelheid water en laat het drogen.

Paardenbloemen verwijderen

paardebloemen trucje tuin

Paardenbloemen steken elk jaar weer de kop op. Heel vervelend, dus hierbij de truc hoe je ze voor eens en altijd uit je tuin verwijdert. Om de paardenbloem te doden, moet de penwortel uit de grond. De diepe penwortel van de paardenbloem kun je het beste eerst handmatig verwijderen. De wortel dient namelijk volledig verwijderd te worden zodat deze niet terugkomt. De verspreiding van de paardenbloem gaat namelijk razendsnel (met 2 of 3 planten tegelijk minimaal). Er zijn speciale onkruidstekers of penwortelstekers op de markt om te gebruiken. Een bestrijdingsmiddel voor tweezaadlobbigen zijn de beste keus als het gazon helemaal vol staat met dit onkruid. Let er wel op dat het bestrijdingsmiddelen biologisch afbreekbaar is. Anders beschadigt je de tuin nog meer.

Ander onkruid

Om ander onkruid te verwijderen kun je ze bespuiten met een zelfgemaakt middeltje. Pas hiermee wel op dat je het niet op je geliefde planten spuit. Ook die kunnen sterven door dit middeltje. Meng 480 milliliter wit azijn met 140 gram zout en een scheut afwasmiddel en doe dit in een grote spuitfles. Spuit het op je onkruid en het zal allemaal doodgaan.

Planten helen

Als je planten een klap gekregen hebben van de winter, dan kun je het beste even wat kaneel op de grond strooien bij de wortels van de plant. Kaneel heeft een helende werking en zal ervoor zorgen dat je plant weer snel herstelt en z’n mooie bladeren terug krijgt.

Gras verticuteren

verticuteren

Verticuwatte? We horen het je denken. Het houdt in dat de viltlaag van het gazon wordt verwijderd. Wat viltlaag dan weer is? Daarmee worden mossen en dode grassen bedoeld. Mos en dood gras verwijderen is echter niet te doen door te bukken en het eruit te plukken. Daarom is verticuteren de uitkomst. Wanneer je te veel mos of dood gras in je gazon hebt, verstikt het gras waardoor het geel kan worden. Water komt namelijk niet meer bij de wortels van het gras terecht, maar blijft in het mos hangen. Ook kan zonlicht de wortels van het gras niet meer te bereiken.

Verticuteren is wel even wat werk, maar als je de juiste spullen hebt is het goed te doen. Je kunt een speciale verticuteermachine aanschaffen, maar een verticuteerhark is veel goedkoper en doet het werk ook prima. Een degelijk apparaat bevat heel wat scherpe messen (uit de buurt van de kids houden dus) en deze messen gaan een centimeter de grond in. Hierbij worden de wortels van het mos gesneden en na een paar dagen kun je het mos met een hark wegharken. Je gras krijgt daarna optimaal de gelegenheid om weer mooi te worden! 

Koffiedik

  • Gebruik het als compost

Maak jij je eigen compost? Gebruik je koffieprut er dan ook voor! Je hoeft het alleen maar op de hoop te gooien en/of te vermengen met de compost en dat is het al! Koffiedik bevat veel voedingsstoffen als stikstof en kalium, ideaal voor de compost dus! Let wel op, compost kun je onderverdelen in twee categorieën: groene en bruine compost. Koffiedik valt onder groene compost. Als je veel koffieprut op de composthoop gooit, is het verstandig om dit te neutraliseren met wat bruine compost. Denk aan dorre bladeren, zaagsel en stro.

  • Gebruik het als kunstmest

Heb jij geen composthoop? Dan kun je de koffiedik ook rechtstreeks in de grond stoppen ter vervanging van kunstmest. Let wel op: koffiedik is behoorlijk zuur, gebruik daarom alleen koffiedik voor planten die een zure grond nodig hebben. Denk aan blauwe bessen, veenbessen, citrusbomen, kamille, gardenia en rhododendron. Deze planten krijgen een boost van koffiedik. Wat je moet doen? Slechts wat koffiedik strooien over de wortels van de planten aan het begin van het groeiseizoen.

  • Jaag er slakken mee weg

Heb je veel last van slakken die je planten opeten? Strooi wat koffiedik bij deze planten. Slakken hebben een enorme hekel aan koffie. De cafeïne beschadigt deze weekdieren namelijk. Ben je bang dat het zuur in de koffie je planten beschadigt? Maak dan een ring om de plant heen met het koffiedik.

  • Het houdt katten op afstand

Katten zijn vaak speelse dieren en spelen daarom ook weleens met je planten. Leuk voor de kat, maar niet zo leuk voor jou en je plant. Een diervriendelijke manier om katten op afstand te houden is door koffiedik bij te planten te strooien die je wilt beschermen.

Eierschalen

eierschalen

In het ei-omhulsel zit ontzettend veel kalk en daar kunnen je planten best wat baat bij hebben. Droog de schalen en verpulver ze daarna zo klein mogelijk. Bewaar het in een potje en haal het weer tevoorschijn wanneer je het nodig hebt. Mix het met potgrond en deponeer het daar waar je grond wel wat vruchtbaarder mag worden.

Slakken

Slakken zijn heel vervelend en gelukkig kun je er op een hele gemakkelijke manier vanaf komen. Voor dit trucje heb je alleen een potje nodig en wat (goedkoop) bier. Reinig de binnenkant van het potje eerst goed met lauwwarm water, zodat de smaak en geur van wat er in heeft gezeten grotendeels weg is. Vul daarna het potje tot ongeveer de helft met ongekoeld bier. Graaf vervolgens het potje zo in de aarde tussen je mooie plantjes dat het potje schuin in de grond zit, maar de onderkant van het potje geen ‘opstapje’ heeft. Zorg dus dat de slak er makkelijk in kan kruipen vanaf de

Buurtkatten

buurkatten

Eigenlijk is het heel simpel om katten te weren uit je tuin. Ze houden namelijk helemaal niet van sommige luchtjes en blijven dan ook liever ver van deze geuren vandaan. De eerste twee geuren waar katten een hekel aan hebben zijn: azijn en citrus. Het is dus aan te raden om citrusschillen te strooien op de plek waar veel katten hun behoefte doen. Het kan ook helpen om bordjes azijn verspreid door de tuin neer te zetten. Hier houden ze ook echt niet van.

Nog iets waar katten echt niet van houden is cayennepeper.  Dit is een heel onprettige geur voor katten en het irriteert hun neusjes een klein beetje. Het is niet schadelijk, maar ze moeten er wel heel erg van niezen. Hierdoor zullen ze die plek in het vervolg gaan mijden. Deze oplossingen zijn diervriendelijk en helemaal onschadelijk voor jouw trouwe viervoeter en die van een ander!

En tot slot, plant vooral nieuwe leuke plantjes! Dit maakt in de tuin zitten erg gezellig.

Lees ook: Zo hou je muggen gemakkelijk op afstand

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: pxhere en Tips en Weetjes©