Tips om je zonnebloemen zo lang mogelijk mooi te houden

zonnebloemen

Haal het zonnetje in huis met de zonnebloem!

De zonnebloem bloeit van juli tot en met oktober en is dus een typische zomerbloem. Met de herfst die nadert, hebben we niet veel tijd meer om van deze prachtige, gele bloem te genieten. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips om je zonnebloemen zo lang mogelijk mooi en vers te houden. 

Zonnebloemen uit eigen tuin

Het is natuurlijk het allerleukst om je huis op te vrolijken met je eigen gezaaide zonnebloemen. Heb je tijdens de zomer zonnebloemzaadjes in je tuin geplant en zijn deze inmiddels uitgegroeid tot grote zonnebloemen? Dan is het tijd om ze te oogsten! Het beste is om de bloemen af te knippen wanneer de knoppen bijna opengaan. Doe ze vervolgens in een mooie vaas en voilà: je kunt genieten van zonnebloemen uit eigen tuin.

Levensduur verlengen

Je wil natuurlijk dat je bos zonnebloemen, zelf gezaaid óf zelf gekocht, zo lang mogelijk in leven blijft. Het schuin afsnijden van de stelen is essentieel bij het verlengen van de levensduur van deze bloemen. Daarnaast is het belangrijk dat de bloemen niet te diep in het water staan én dat er geen bladeren in de vaas zitten. Als er toch bladeren in de vaas terechtkomen is het aan te raden om deze te verwijderen. Zo ga je de verspreiding van bacteriën tegen. Door deze bacteriën kunnen de zonnebloemen eerder gaan hangen of zelfs gaan rotten. Om de vorming van bacteriën te voorkomen, kun je snijbloemvoeding of een kleine hoeveelheid chloor aan het water toevoegen.

Ben je te laat en zijn je zonnebloemen al een beetje gaan hangen? Geen paniek! Gooi de bloemen niet gelijk bij het groenafval, maar gooi wat (kokend) heet water bij de vaas in. Het hete water zorgt ervoor dat de bloemen hun kopje weer optillen, zodat jij nét wat langer kunt genieten van je bos met zonnebloemen.

Lees ook: ‘Veel slakken in de tuin? Lok egels en je hebt er geen last meer van’

Bron: RTL Nieuws, Margriet | Beeld: Pexels