3 eenvoudige tips voor een prachtig gazon

Zo geniet jij optimaal van een goed onderhouden tuin

Met dit zonnige weer is de kans groot dat je komende maanden veel tijd in je tuin of op je balkon door zult brengen. Als je optimaal wilt genieten van je buitenruimte is het natuurlijk wel zo fijn als je gazon er op en top bijstaat. Met deze drie tips wordt het onderhoud van je gras gelukkig een fluitje van een cent.

1. Weet hoe je moet sproeien en maaien

Door de warme temperaturen en droogte in de zomer kan je gazon snel beginnen te verdrogen en verkleuren. Dagelijks sproeien is echter niet de beste oplossing. Het is beter voor je gras om minder vaak en juist langer (circa 30 minuten) te sproeien. Ook heeft de hoogte van het gras te maken met de uitdroging van je gazon. Te kort gemaaid gras wordt sneller aangetast door ze zon en vertoont daardoor eerder bruine plekken. Daarnaast heeft langer gras stevigere wortels, waardoor je gazon gezonder oogt. De grasmaaier kun je dus af en toe laten staan.

2. Kies voor kunstgras

Als je liever niet te veel tijd besteed aan het onderhoud van je gazon, is kunstgras een goede optie. Het sproeien en maaien van je grasveld is daarmee verleden tijd, en bovendien is kunstgras gemakkelijk schoon te houden. Er bestaat tegenwoordig een ruime keuze aan grasmatten, waardoor er altijd een soort en kleur kunstgras te vinden is die perfect past bij jouw tuin of balkon. Zo staat je gazon er zelfs tijdens de grootste hittegolf stralend bij en kun je jouw tuin of balkon zelfs een persoonlijk tintje geven door gekleurd kunstgras aan te schaffen.

3. Onkruid verwijderen

Voor een strak gazon is het belangrijk om je gras vrij van onkruid te houden. Ook hiervoor is het belangrijk om het gras niet te kort te maaien, zodat de ongewenste planten minder ruimte krijgen om te groeien en wortels te maken. Heb je kunstgras? Dan hoef je je minder vaak zorgen te maken over onkruid, maar moet je er wel rekening mee houden dat er alsnog plantjes op je grasmat kunnen groeien. Dit is gemakkelijk te voorkomen door het kunstgras aan te vegen met een bezem en zo eventuele blaadjes of takjes te verwijderen. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen plantjes kunnen ontkiemen. Ontstaat er toch onkruid op je kunstgazon? Dit is vaak gemakkelijk te verwijderen met de hand of met een hark.

Lees ook: Dit zijn de beste groentesoorten om in een kleine tuin te verbouwen

Bron: Tuin en Gras | Beeld: Unsplash, Adam Frazier