Met deze tips ruikt je huis altijd lekker

Zo ruikt je huis altijd fris en fruitig

Wanneer je bij iemand over de vloer komt, zal naast het interieur je nog één ding gelijk opvallen: de geur. Ruikt een huis lekker, dan zul je je er een stuk aangenamer voelen dan wanneer je nare geurtjes ruikt. Benieuwd wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw huis ook altijd lekker ruikt? Wij delen de beste tips. 

1. Gebruik baking soda tegen nare luchtjes

Je kunt natuurlijk in het wilde weg gaan sprayen met kamerparfum, maar daarmee ga je nare luchtjes helaas niet altijd tegen. Wat je beter kunt gebruiken, is baking soda. Dit maskeert nare luchtjes niet, maar absorbeert ze, waardoor ze verdwijnen. Zet bijvoorbeeld een bakje baking soda in je koelkast, in je voorraadkast en op andere plekken in huis waar vieze geuren snel de overhand nemen. Dit is niet alleen een effectieve manier om je huis lekker te laten ruiken, het is ook nog eens heel goedkoop!

2. Maak vloerkleden, gordijnen en andere zachte oppervlakken regelmatig schoon

Vloerkleden, tapijten, sierkussens, beddengoed en gordijnen zijn magneten voor geuren. We hopen dat je je beddengoed toch regelmatig wast, maar hoe vaak was je je sierkussens en gordijnen nou eigenlijk? Vaak is dit een klusje dat er makkelijk bij inschiet, en dat is zonde. Deze geurmagneten kunnen namelijk al snel muf gaan ruiken. Zorg er daarom voor dat je je sierkussens en gordijnen minstens eens per jaar wast. Ook zou je je vloerkleed of tapijt één keer in het jaar grondig moeten reinigen. Wat in de tussentijd kan helpen, is om wat baking soda (daar heb je het weer!) over het kleed te sprenkelen. Laat dit een paar uur liggen – zodat het de geurtjes kan absorberen – en stofzuig het vervolgens op.

3. Open je ramen

De makkelijkste manier om je huis lekker te laten ruiken? Dat is natuurlijk door je ramen open te doen. Zo voelt de hele ruimte gelijk schoner en frisser aan. Wil je je huis even goed laten doorluchten? Zet dan ramen aan meerdere kanten van de ruimte open om een tegenwind te krijgen. Zelfs als het buiten ijskoud is, is het een goed idee om je ramen op een kiertje te zetten.

4. Verspreid geurzakjes door het huis

Elke dag met een huisparfum door je huis en in elke kast sprayen, is wellicht een beetje te veel van het goede. Wat je wel kunt doen om kamers en kasten lekker te laten ruiken, is geurzakjes verspreiden. Leg bijvoorbeeld een zakje in je kledingkast, de kast voor de jassen in de hal en de badkamerkast. Zo zorg je ervoor dat deze ruimten lekker blijven ruiken! Je kunt deze geurzakjes kopen, maar ze zijn ook erg gemakkelijk zelf te maken. Leg bijvoorbeeld wat lavendel op een lapje stof en voeg eventueel wat druppels van je favoriete etherische olie toe. Bindt het zakje vervolgens dicht met een lint et voilà: je hebt zelf een geurzakje gemaakt.

5. Gebruik een diffuser met essentiële oliën

Veel mensen zweren bij essentiële oliën om hun huis een frisse en lekker geur te geven. Wil je het natuurlijk en eenvoudig houden? Gebruik dan een etherische oliediffuser met oliën zoals rozemarijn, citroen, munt en kaneelsinaasappel.

6. Less is more

Je kunt je woonkamer natuurlijk vol plaatsen met geurkaarsen, huisparfums en diffusers, maar meer is niet altijd beter. Vooral wanneer het op geur aankomt, is ‘less’ vaak ‘more‘. Een sterke geur of een mengelmoes van verschillende geuren kan al gauw overweldigend worden. Kies daarom het liefst voor geuren die goed bij elkaar passen en houd het bij een paar geurige items.

Wat doe jij nog meer om je huis lekker te laten ruiken?

Lees ook: 16 dingen die je kunt schoonmaken met baking soda

Bron: Real Simple, The Kitchn | Beeld: Unsplash, Logan Nolin