Niet goed ter been? Met deze tips blijf je veilig traplopen

veilig traplopen

Op deze manier voorkom je nare ongelukken

Hoe oud je ook bent, soepel blijven bewegen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het kan dan best een uitdaging zijn om veilig trappen te beklimmen of af te dalen. En áls dat een keer misgaat…je wilt er liever niet aan denken! Met deze tips houd je het traplopen makkelijk én veilig.

Traplopen: makkelijk en veilig

Als je niet goed ter been bent, dan is de trap vaak één van de eerste obstakels die je in huis tegen zult komen. Gelijkvloers wonen of een traplift kunnen dan een uitkomst bieden, maar die mogelijkheden zijn simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Helemaal voor 65-plussers is een simpele val vaak al genoeg om flink letsel te veroorzaken. MAX Vandaag schrijft dat val-ongelukken verreweg de grootste oorzaak zijn van letsel bij mensen boven de 65. Kortom: voorkomen is beter dan genezen.

Trapleuning

Aan een goede trapleuning heb je veel steun. Maar wat maakt een trapleuning nu echt goed? Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. Allereerst natuurlijk de hoogte. De regel is dat een trapleuning het best op heuphoogte kan zitten. Voor veel mensen is dat dus rond de 85 centimeter. Ook is het een verstandige keuze om een trapleuning te kiezen die helemaal doorloopt. Misschien is een trapleuning met tussenruimten goedkoper, maar met één verkeerde beweging grijp je alsnog in het luchtledige. Ten slotte: het állerveiligst is om aan beide kanten een trapleuning te installeren. Zo vind je zoveel mogelijk steun.

Verlichting

Een andere belangrijke reden waarom het vaak misgaat op de trap: gebrek aan licht. Natuurlijk heb je boven wel een lichtje en beneden in de hal vast ook, maar de treden zelf zijn niet altijd goed verlicht. Installeer daarom bijvoorbeeld een licht met bewegingssensor rond je trap. Ook kun je kiezen voor verlichting die op afstand in te schakelen is. Laat bijvoorbeeld de lamp beneden ook aansluiten op een lichtknop boven en omgekeerd.

Maak het jezelf makkelijk

Ook zijn er een paar dingen waarmee we onszelf vaak onbedoeld het leven moeilijker maken. Hoe vaak zet je bijvoorbeeld iets op de trap neer met de intentie om het mee naar boven of beneden te nemen? Dit kun je beter niet doen! En als je dan toch met spullen naar boven of beneden moet: houd zoveel mogelijk je handen vrij. Om veel in één keer te verslepen, gebruik je bijvoorbeeld een linnen schoudertas. Deze is makkelijk op te bergen in de buurt van de trap en voorkomt ongelukken.

(Financiële) ondersteuning

Ook zijn er allerlei aanpassingen te doen aan trappen om het traplopen makkelijker te maken. Zo bestaan er bijvoorbeeld trap-assistenten. Dat zijn een soort beugels aan een trapleuning, die met je meebewegen naar boven of beneden. Bij een val blokkeren ze, en zo houd je jezelf op de been. Natuurlijk zijn niet alle oplossingen voor een trap even goedkoop. Neem daarom eens contact op met je gemeente. Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) kunnen sommige hulpmiddelen vergoed worden. Wel zo veilig!

Lees ook: Handig: met deze tips maak je je telefoon veilig schoon

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Jake Hills