Schoffel in de aanslag: tuinieren is goed voor je mentale en geestelijke gezondheid

tuinieren

In de tuin bezig zijn werkt voordelig voor je fysieke en mentale gesteldheid

Ben je gezegend met een tuin? Dan spendeer je daar bij mooi weer vast veel tijd in. In dat geval ben je ook hartstikke goed bezig. Volgens de wetenschap is tuinieren namelijk goed voor je mentale en geestelijke gezondheid.

Tuinactiviteiten

Tijd in de tuin spenderen is goed voor je. En het maakt dan niet eens uit wat je doet. Of je nu in je tuin een boek leest, met je (klein)kind speel of de bloembedden even goed onder handen neemt: het werkt allemaal voordelig voor je. Tenminste, zo beweert onderzoek gepubliceerd in Landscape and Urban Planning Journal van Elsevier.

Gezonder en gelukkiger

Uit het onderzoek bleek dat mensen die veel tijd in hun tuin spenderen over het algemeen een beter gezondheid hebben en zich gelukkiger voelen. Zij scoren op deze vlakken beter dan mensen die geen tijd in de tuin doorbrengen.

Voordelen

Een aantal knappe koppen boog zich dan wel over dit onderzoek om tot deze bevindingen te komen, maar ergens wisten we het stiekem natuurlijk zelf al wel. Tuinieren zorgt ervoor dat je in beweging bent en het helpt je om je gedachten te verzetten (doei stress). Ook voorzien de zonnestraaltjes die je opvangt je van een dosis vitamine D en – met een beetje geluk – voorzien die je ook van een lekker gebruind kleurtje. 

Lees ook: Tuinieren voor beginners: met deze tips kweek je je eigen groente

Bron: Metro | Beeld: Unsplash