Turks (spook)dorp telt bijna 600 leegstaande identieke Franse kasteeltjes

Turks Franse kasteeltjes
De Franse kasteeltjes in Turkije staan leeg na faillissement van projectontwikkelaar

Het is een bijzonder gezicht: dit Turkse (spook)dorp telt bijna 600 leegstaande, Franse kasteeltjes. Op de beelden van RTL Nieuws lijken de onderkomens bijna spookachtig eng. De reden dat al deze kastelen leegstaan is een faillissement van een Turks bouwbedrijf. Daarom staan er in Mudurnu, in het noordwesten van Turkije 587 leegstaande Franse chateaus midden in de Turkse sneeuw.

Oorspronkelijk was het plan om 732 villa’s te bouwen, maar het enorm grote project is nu stilgelegd.

Franse kasteeltjes

Het grote project, genaamd het Burj Al Babas-project, ging in 2014 van start toen de Sarot-groep naast de maar liefst 732 identieke kasteeltjes ook zwembaden, Turkse baden, sauna’s, een shoppingcentrum en een moskee wilden bouwen. De woningen moesten qua stijl een mix zijn tussen een spookachtig Disney-kasteel en de Franse chateaus. Inmiddels staan de opvallende kasteeltjes symbool voor de bouwcrisis in Turkije.

Faillissement

De Turkse projectontwikkelaar was genoodzaakt om faillissement aan te vragen omdat zijn kopers, voornamelijk uit Qatar, Bahrein, Koeweit, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, de villa’s niet meer konden betalen. Dit zou met name komen door de daling van de olieprijzen in deze landen. Deze moeilijkheden hebben ook effect gehad op grotere economische problemen. De bouwsector in Turkije was ooit de locomotief van de economie, en is nu aan het slabakken. De gelijkenis van de spooksteden en het Burj Al Babas-project die zijn ontstaan tijdens de financiële crisis in Spanje, wordt dan ook als frappant gezien.

Te koop

Wil je zelf graag als een prins(es) leven in het mooie landschap van Turkije? Dan moet je nu je slag slaan, nu deze bijzondere kasteeltjes nog te koop staan! Je koopt je eigen kasteel voor zo’n 400.000 euro.

Bekijk hier de bijzondere beelden van het leegstaande dorp in Turkije van RTL Nieuws:

Lees ook: Zo zien stijliconen Pattie en Jenny Boyd uit de jaren 60 er nu uit

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws, HLN | Beeld: videostill