Last van uitstelgedrag? Met deze tips bewaar jij taken niet meer tot morgen

Wanneer gaan we met deze tips beginnen? Morgen… nee, vandaag!

Je kent het vast wel. Je to do-lijstje groeit en groeit, maar niet alles heeft de hoogste prioriteit. De keukenkastjes uitruimen? Kan morgen wel. Een sportschoolabonnement afsluiten? Doe ik maandag, goed begin van de week. Een duidelijk gevalletje uitstelgedrag dus. Met deze tips ga jij meteen aan de slag met je taken. 

Trap niet in je eigen smoesjes

“Nu is het even geen goed moment om de badkamer grondig schoon te maken, want ik moet straks nog douchen en dan ruikt het daar zo chemisch.” Of: “Ik begin maandag met sporten, want in het weekend heb ik nog een etentje. Dan heeft sporten toch nog geen zin.” Met deze smoesjes stellen we bepaalde klusjes en taken steevast uit, omdat we de tijd hebben. “We hebben altijd het gevoel dat er later meer tijd is,” legt psycholoog Roos Vonk uit. “Dat is eigenlijk opmerkelijk wanneer je bedekt dat er met iedere dag minder tijd over is voor de rest van je leven.” Daar zit zeker wat in… Hoog tijd om niet meer in je eigen smoesjes te trappen dus.

Gewoon doen

Een gevalletje ‘makkelijker gezegd, dan gedaan’. We weten het. Het is zoveel fijner om bepaalde dingen eventjes niet te doen. De belastingaangifte, een afspraak maken voor de tandarts, je kleding opruimen, dat komt allemaal later wel. Maar later heb je er net zo weinig zin in als nu. Misschien nog wel minder zelfs. Daarom is ons motto: “Do it for your future self.” Oftewel: doe het voor jezelf. Later ben je jezelf dankbaar dat je toen tóch de afwas hebt gedaan en het huis hebt gestofzuigd.

Neem jezelf niet te serieus

Soms heb je het écht even te druk om bepaalde klusjes te doen. Maar vaak gebruiken we toch de leukere dingen als excuus om vervelende taken uit te stellen. “Nee, ik red het nu niet om mijn verzekeringen te regelen, want ik moet nog cadeautjes kopen voor mijn vriendin.” Of: “Ai, ik zou mijn schoonmoeder nu heel graag willen bellen, maar het is echt tijd om mijn sokken te sorteren.” Neem jezelf dus zeker niet te serieus. Denk eens na over wat écht belangrijk is en wat je doet uit tijdopvulling en uitstelgedrag.

Maak duidelijke afspraken

Op dieet? “Ach, één stukje chocolade kan best. Hmm, dat was wel een heel klein stukje. Nog eentje dan”, en zo ben je weer terug bij af. “Maandag begin ik weer opnieuw.” Hoewel je hebt geprobeerd afspraken met jezelf te maken, leveren zulke vage afspraken vaak niets op. Probeer je afspraken duidelijk en meetbaar te maken. Bijvoorbeeld: alleen op zaterdag een bepaald aantal gram pepernoten of chips. Of drie keer per week een uur sporten.

Vind een buddy

Het kan helpen om een bondgenoot te vinden, iemand die jou aan je afspraken kan houden en vice versa. Ga bijvoorbeeld samen met een vriendin naar de sportschool of een rondje hardlopen. Zie het niet als een verplichting, maar meer als een gezellig moment met je vriendin.

Lees ook: Hoe lang kun je het verschonen van je bed uitstellen?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash