Vanaf 1 juli rookmelderplicht: dit moet je erover weten

rookmelderplicht

Vanaf volgende week gaat de rookmelderplicht officieel in

Rookmelders redden levens. En daarom is het op 1 juli zover: dan gaat de rookmelderplicht officieel in. Vanaf die datum moet er op elke verdieping van je woning een rookmelder hangen. Hoe dat precies zit en wat voor gevolgen dit heeft? We leggen het uit.

Rookmelderplicht

Waarschijnlijk heb je er in elk geval één in je huis hangen: een rookmelder. Meestal hoef je er alleen aan te denken wanneer de batterijen op zijn en het ding in het holst van de nacht afgaat. En dat is maar beter zo, want je rookmelder hoor je liever natuurlijk niet afgaan. Omdat de apparaatjes ontzettend belangrijk zijn, worden deze vanaf 1 juli verplicht. Dit betekent dat op elke verdieping van je woning een rookmelder moet hangen, en dat ook afgesloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt van een alarm voorzien moeten zijn.

Wat voor rookmelder heb je nodig?

Om te voldoen aan de rookmelderplicht, moet je rookmelder voldoen aan de Europese NEN 14604-norm. Ook moeten ze een CE-keurmerk hebben. Of je nu een rookmelder op netstroom koopt, of op batterijen: dat is aan jou. Het is ook mogelijk om koppelbare rookmelders te kopen. Dit betekent dat als er ergens anders in huis een melder afgaat, dat de rest daar automatisch op reageert en ook afgaat. Er is dus veel vrijheid qua keuze in rookmelders.

De enige uitzondering geldt voor nieuwbouwwoningen. Dan moet je rookmelder aangesloten zijn op netspanning, gekoppeld zijn, en voorzien zijn van een back-up-batterij.

Nog geen rookmelders?

Mocht je nu in de stress schieten, geen zorgen. Goed werkende rookmelders hoeven niet heel duur te zijn. En voor huurders geldt zelfs: zij hoeven niet hun eigen rookmelders aan te schaffen. Het ontbreken van een rookmelder kan als ‘gebrek’ gelden vanaf 1 juli, schrijft de Woonbond. En het is aan de verhuurder om de gebreken te herstellen. Dus doet je woningbouwcorporatie of huisbaas dit niet, dan riskeren zij een boete van de gemeente.

Lees ook: Belangrijk: op deze plek moet je nooit een rookmelder ophangen!

Bron: Margriet, Woonbond | Beeld: iStock