Veilig autorijden als de zon op z’n laagst staat: zo doe je dat

autorijden zon

Zo’n zon aan de horizon kan het zicht flink belemmeren

Leuk hoor, een zonsondergang. Hartstikke romantisch, maar in de auto kan het flink naar zijn. Zo’n laagstaande zon is namelijk geen pretje als je achter het stuur zit, en kan zelfs erg gevaarlijk zijn. Wij zetten de beste tips op een rij om toch veilig te kunnen autorijden een laagstaande zon.

Schone ruiten

Een vieze voorruit is natuurlijk nooit handig. Maar met een zon laag aan de hemel, is dit helemaal niet ideaal. Maak de ruiten schoon zoals je gewend bent: met een simpel sopje en een schone, droge doek. Schoonmaakmiddelen die een vettige waas op de ruit achterlaten, kun je beter vermijden. Hiermee zie je met een ondergaande zon namelijk nog minder.

Bijkomende tip: vul voor je de weg op gaat ook je ruitensproeiervloeistof bij. Mocht je onderweg dan toch spotten dat je ramen niet vlekkeloos zijn, dan heb je dat met je ruitenwissers binnen no time opgelost.

Bescherm je ogen

Daarnaast kun je met de zonneklep van je auto al een hoop problemen voorkomen. Een strategisch gekantelde zonneklep zorgt ervoor dat er een schaduw over je zichtveld valt, zónder je zicht te belemmeren. Wel zo prettig!

Een goede zonnebril, eventueel op sterkte, maakt ook een wereld van verschil. Het loont om hier echt onderzoek naar te doen en niet de eerste de beste budgetproof zonnebril op je neus te zetten. Extra donkere glazen kunnen bijvoorbeeld veel helpen bij de zon in je ogen. Gepolariseerde glazen helpen daarnaast om schitteringen van bijvoorbeeld het wegdek tegen te gaan.

Pas je rijgedrag aan

Dagrijverlichting zorgt ervoor dat je verlichting ook overdag al aanstaat. Dat kan veel schelen bij een zon die laag aan de horizon staat. Zo ben je namelijk beter zichtbaar voor je medeweggebruikers.

Ten slotte kan het helpen om het gaspedaal nét iets minder diep in te drukken. Hoewel veel mensen direct flink vaart minderen wanneer de zon laag staat, is dat ook weer niet nodig. Door te ver onder de maximale snelheid te rijden, kun je anderen in gevaar brengen. Ook hun zicht is namelijk minder door de zon, dus als je dan opeens remt, zien achterliggers dat moeilijker aankomen. En dat levert dan weer brokken op!

Lees ook: Besparen op tanken? Google Maps helpt met nieuwe functie

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Darwin Vegher