Let op: dit is de enige veilige manier om een barbecue aan te steken

barbecue

Pas op met het aansteken van de barbecue!

Hoe leuk barbecueën ook is, elk jaar gebeuren er nare ongelukken met barbecues. Veel mensen denken handig en snel te zijn door hem aan te steken met spiritus, maar dat is bijzonder gevaarlijk. Als je de fles openmaakt, komt er altijd een gaswolk vrij die je niet ziet, maar die wel in de lucht blijft hangen. De wolk is zeer brandbaar: als er een vonk bij komt, kan er een steekvlam ontstaan. Hoe kan je het ding dan wél veilig kan aansteken? Wij leggen het je uit.

Veilig aansteken

Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting is er eigenlijk maar één echt veilige manier, namelijk met aanmaakblokjes. Volg dit stappenplan en je steekt op de meest veilige manier de barbecue aan:

  • Zet de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
  • Leg witte aanmaakblokjes onder de briketten die je wilt gebruiken. Je kunt ook bruine aanmaakblokjes gebruiken, dan leg je ze bovenop de briketten.
  • Steek de blokjes aan met een lange lucifer.
  • Blaas niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Let ook na het barbecuen goed op: houtskool blijft lang nagloeien. Als het nodig is, kun je zand gebruiken om het vuur echt te doven.

Kinderen

Houd tijdens het aansteken alle aanwezige kinderen op minimaal twee meter afstand van het vuur. Zorg daarnaast dat er een duidelijke grens of afbakening is tussen de barbecue en de kinderen. En als laatste tip adviseert de stichting dat degene die de barbecue aansteekt, nuchter is: stel dus een ‘barbecue-bob’ aan. Barbecue-ze!

Bron: Margriet  | Beeld: Unsplash