4x Zo verlaag je het verbruik van je koelkast en vriezer

Door een paar slimme trucjes uit te voeren, houd je het verbruik van je koelkast zo laag mogelijk

Als het even kan, geven we allemaal het liefst zo weinig mogelijk uit aan het energieverbruik van apparaten in ons huis. Natuurlijk hoef je niet elke dag in de kou of in het donker te zitten, maar een paar kleine aanpassingen kunnen je wel helpen om wat meer geld in de portemonnee te houden. Vandaag pakken we de koelkast aan, want ook dat verbruik kun je naar beneden dringen.

Zet geen warm eten in de koelkast

Een opgeruimd aanrechtblad ziet er netter uit dan eentje waar nog bakjes met restjes staan. Heb je een kliekje dat nog helemaal niet is afgekoeld? Laat dat dan eerst echt even afkoelen. Zet je warm eten in de koelkast? Dan zorgt de verdamping van het warme maaltje ervoor dat de temperatuur in de koelkast omhoog gaat. Het resultaat: de koelkast verlaagt de hogere temperatuur door meer energie te gebruiken.

Zet de koelkast op de juiste plek

We zijn niet allemaal bedeeld met een ruime keuken, maar als je die wel hebt kun je je koelkast strategisch plaatsen. Zet de koelkast dus niet naast je oven of naast een andere warmtebron. Zo zorg je ervoor dat de koelkast niet onnodig verwarmd wordt.

Ontdooi voedsel juist 

Oké, met deze tip verlaag je niet het gebruik van de koelkast, maar zet je de koelkast in om een ander verbruik laag te houden. Ontdooi je bepaalde voedingsmiddelen normaal in de magnetron? Haal ze dan eerder uit de vriezer en ontdooi het in de koelkast. Het duurt wat langer, maar hierdoor bespaar je weer wat energie.

Voorkom een dikke ijslaag

Sommige koelkasten zijn uitgerust met een vriesvakje. Heel handig, maar in een mum van tijd kan dat voorzien zijn van een ijslaagje. Zorg ervoor dat deze ijslaag niet dikker wordt dan 3 mm. Gebeurt dit wel? Dan gebruikt je vriezer 33 procent meer energie om dezelfde koele temperatuur te behouden.

Lees ook: Dit is hoe vaak je je koelkast nu echt schoon moet maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle België | Beeld: Unsplash