Muurtje of kozijnen verven? Zo pak je dat schilderen aan als een pro

Laat dat schilderen vanaf nu maar aan jou over!

Als het schilderen van een kozijn, muurtje of ander oppervlak zo makkelijk was, zouden er geen schildervakvrouwen of -mannen zijn. Schilderen is wel degelijk een precies klusje. Gelukkig kun je die schilderklus ook zelf klaren. Je moet alleen net weten hoe je dat aanpakt. Wij geven je enkele tips.

Kies de juiste kwasten

Bij budgetketens als Action en Xenos vind je een scala aan kwasten die niet meteen een aanslag zijn op je portemonnee. Maar of dit ook de beste kwasten zijn? Investeer in goede kwasten om zo het beste eindresultaat te krijgen.

Verwijder losse haren

Je kwast mag dan van de beste kwaliteit zijn, maar het kan toch dat er nog een paar losse haren in de kwast zitten. Het is zonde als die losse haren in je verf terechtkomen. Gelukkig is er een simpel trucje voor. Haal de kwast een paar keer over een schoon stukje schuurpapier. Weg zijn de losse haren.

Schuren

Hoe makkelijk zou het zijn als je meteen kunt beginnen met verven? Helaas, het te verven oppervlak verdient ook wat voorbereiding. En waarschijnlijk weet je al wat we nog aan opperen. Inderdaad: schuren. Zelfs als een oppervlak nog zo klein is, doe je er goed aan om het te schuren. Op deze manier verwijder je alle onzichtbare krasjes. Waarom dit zo belangrijk is? Zo zorg je ervoor dat de verf zich beter hecht aan het oppervlak.

Afplakken maar

Voor de luie schilder is het zo makkelijk om dat afplakken achterwege te laten. Maar met een ‘Ik schilder wel netjes’-instelling kom je er alleen niet. Het is ontzettend makkelijk om toch te knoeien. Afplakken dus. Bovendien lukt het je dan ook nog eens om netter en rechter te schilderen. Neem dus de moeite om randen af te plakken.

De verf aanbrengen

En dan zijn we eindelijk aangekomen om dat waar het echt omgaat: het aanbrengen van de verf. Doop de kwast niet helemaal in de verf, maar tot maximaal de helft en je kunt beginnen. Soms is het nodig om meerdere lagen verf aan te brengen. Echter, het hangt er wel vanaf wat voor ondergrond je precies hebt. Normaliter volstaat een laag grondverf en daarna twee of drie lagen lak. Bezuinig overigens ook niet op verf. Koop verf van goede kwaliteit bij bijvoorbeeld Sikkens.

Streektechniek

Hoe je de verf aanbrengt is ook belangrijk. Je kunt het beste van boven naar beneden schilderen. Er is wel weer een uitzondering. Bij deuren kun je het beste van beneden naar boven strijken.

Lees ook: Verf in je shirt? Zo krijg je het er heel makkelijk weer uit!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Hubo | Beeld: Unsplash