Dierenambulance waarschuwt: vetbolletjes in een netje erg gevaarlijk

vetbolletjes

De vetbolletjes zijn niet zo veilig als je denkt!

Nu het winter is, willen veel mensen wat extra’s doen voor de vogels die moeite hebben met het vinden van eten. Ze hangen pinda’s op of vetbolletjes in een netje. Juist dat laatste blijkt helemaal niet verantwoord te zijn voor dier en natuur. Sterker nog: de vogeltjes kunnen verstrik raken in het netje. 

Let op: het beeld onderin dit artikel kan als schokkend worden ervaren. 

Ecologisch onverantwoord
Allereerst is het vetbolletje niet goed voor de natuur. De bolletjes blijven vaak hangen of vallen op de grond als de zaadjes er eenmaal uit zijn. Dat is niet ecologisch verantwoord, omdat het netje niet tot nauwelijks vergaat. Natuurpunt Limburg is daarom op zoek naar een alternatief, maar dat is nog niet zo makkelijk.

Gevaarlijk
Naast dat het netje ecologisch niet verantwoord is, is het ook nog eens gevaarlijk voor de vogels. De kleine beestjes kunnen vast komen te zitten met hun pootjes en sterven van de honger, stress of kou. Dat is zeker niet de bedoeling als je zo’n netje ophangt. Knip daarom liever het netje weg en plaats ze in een houder die voor deze vetbollen is gemaakt, te verkrijgen bij tuincentra. Je kunt ook het vetbolletje op een schaal leggen of op een andere manier ophangen zodat de vogels niet vast kunnen komen te zitten.

Niet stoppen
Moet je dan helemaal stoppen met het ophangen van die netjes? Nee, vindt Hendrik Moeremans van Natuurpunt Limburg. Hij zegt tegen Libelle: “Als het echt winter is dan zijn vetbollen en pinda’s heel belangrijk en nuttig voor de vogels. Maar na de winter is het goed voor de vogels om weer zelf op zoek te gaan naar eten.”

Lees ook: Dit lukt echt bijna niemand: spot jij het verstopte vogeltje tussen de bomen?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: pxhere