Schokkend: vetbollen in een netje kunnen heel gevaarlijk zijn voor de vogeltjes!

vetbolletjes

De vetbolletjes zijn niet zo veilig als je denkt!

Nu het winter is, willen veel mensen wat extra’s doen voor de vogeltjes die niet naar een warm land vliegen. Ze hangen pinda’s op of vetbolletjes in een netje. Juist dat laatste blijkt helemaal niet verantwoord te zijn voor dier en natuur. 

Denk goed na voor je wat ophangt!

Ecologisch onverantwoord
Allereerst is het vetbolletje niet goed voor de natuur. De bolletjes blijven vaak hangen of vallen op de grond als de zaadjes er eenmaal uit zijn. Dat is niet ecologisch verantwoord, omdat het netje niet tot nauwelijks vergaat. Natuurpunt Limburg is daarom op zoek naar een alternatief, maar dat is nog niet zo makkelijk.

Gevaarlijk
Naast dat het netje ecologisch niet verantwoord is, is het ook nog eens heel gevaarlijk voor de vogeltjes. De kleine beestjes kunnen vast komen te zitten met hun pootjes en sterven van de honger, stress of kou. Dat is zeker niet de bedoeling als je als dierenvriend zo’n netje ophangt.

Niet stoppen
Moet je dan helemaal stoppen met het ophangen van die netjes? Nee, vindt Hendrik Moeremans van Natuurpunt Limburg. Hij zegt tegen Libelle: “Als het echt winter is dan zijn vetbollen en pinda’s heel belangrijk en nuttig voor de vogels. Maar na de winter is het goed voor de vogels om weer zelf op zoek te gaan naar eten.”

Pas op de beelden kunnen schokkend zijn!

Lees ook: Dit lukt echt bijna niemand: spot jij het verstopte vogeltje tussen de bomen?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: pxhere