Vlek in een boek gemaakt? Zo verwijder je hem

vlek-boek

Zo is je boek in mum van tijd weer als nieuw

Wie graag leest, herkent het vast: tijdens het lezen een vlek op een bladzijde maken. Je wilt bijvoorbeeld iets eten, maar daarbij belandt er per ongeluk een kruimel op je boek. Hoe krijg je die vlek eruit? Wij hebben een aantal handige tips voor je. 

Vetvlek

Maizena is heel goed in het absorberen van vet. Strooi er een beetje van over de vlek, leg er een handdoek overheen en stapel daarboven een paar boeken op elkaar. Wacht 24 uur en je zult zien dat de maizena en de handdoek het vet uit de pagina hebben opgenomen.

Ook zout en talkpoeder werken op deze manier. Hun substantie zorgt ervoor dat vet makkelijk uit papier wordt geabsorbeerd. Strooi wat zout of talkpoeder over de vlek, laat het een kwartiertje tot twintig minuten intrekken en veeg het van de vlek af. Voilà: de pagina is weer als nieuw!

Tot slot werkt ook vloeipapier heel goed bij het verwijderen van vettige vlekken. Leg wat vloeipapier op de vlek en ga er met een verwarmd strijkijzer overheen De warmte zorgt er dan voor dat het vloeipapier het vet opneemt. Heb je geen vloeipapier in huis, dan dient een koffiefilter ook als een goed alternatief.

Inktvlek

Wat als je een inktvlek in de bladzijde van een boek hebt gemaakt? Ook die is op verschillende manieren te verwijderen. Een beetje aceton helpt goed. Doe daar een beetje van op een wattenstaafje en je wrijft de vlek zo weg! Ook citroensap is geschikt bij inktvlekken. Ga wederom met een wattenstaafje te werk. Die methode kun je het beste toepassen bij dik papier, omdat dat het beste tegen het citroensap bestand is.

Vochtvlek

Is je boek nat geworden en zie je vochtvlekken? Dan kun je filterpapier tussen de bladzijden leggen. Ook werkt het gebruik van talkpoeder vaak goed, omdat dat het vocht opneemt. Wil je voorkomen dat er een vieze geur uit je boek komt? Dan kun je wat bakpoeder tussen de pagina’s strooien. Sluit het boek, laat het een paar dagen liggen en je zult merken dat alle vieze geurtjes zijn geabsorbeerd. Schud het even goed uit en het ruikt weer fris!

Lees ook: Ruinerwold-zoon schrijft indrukwekkend boek over ervaringen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Markus Spiske