Ook last van vliegende mieren? Dít is de reden dat ze overal massaal opduiken!

Gelukkig zijn het net eendagsvliegen

Iedere zomer schieten die zeurende, vliegende mieren weer als paddenstoelen uit de grond. In grote getale zaniken de mieren door de tuin of vliegen de insecten zelfs in enorme kolonies tegen je aan. Waar komen die nare insecten toch ieder jaar weer vandaan?

Volgens de Rotterdamse stadsecoloog André de Baerdemaeker zijn de mieren met een bruidsvlucht bezig. “De toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes vliegen uit om een nieuw volk te beginnen”, vertelt de mierenkenner aan AD. “Dat doen ze bij drukkend weer zoals nu.” Voor deze heuse vlucht beschikken mieren tijdelijk over vleugels. “Het zijn echte brokkenpiloten. Het is alsof je zonder enige vliegles de stuurknuppel moet bedienen. Daarom zie je mieren overal neerstorten, in je haar of in je drankje.”

Wat kun je tegen de mieren doen? Helaas niet zoveel. Hoewel het buitengewoon irritant is om hordes aan mieren in je tuin te hebben, hoef je gelukkig niet met je haren in het haar te zitten over hoe je de insecten wegkrijgt. Vaak zijn de mieren binnen een dag alweer verdwenen.

Wegjagen
Ondanks dat vliegende mieren vaak binnen een dag weg zijn, geldt dat lang niet altijd voor de gewone mier. Heb je last van de insecten? Je kunt ze wegjagen door wat waspoeder of nootmuskaat over je stenen de verspreiden. De ettertjes hebben hier een hekel aan en zullen daarom bij het waspoeder of de nootmuskaat uit de buurt blijven. Ook kun je een mengsel maken van 200 milliliter water en een scheutje citroenafwasmiddel. Doe dit in een spuitfles en schud dit even. Spray het mengel overal waar je geen mieren wilt hebben. Een kind kan de was doen!

Bron: AD & Libelle | Beeld: Pixabay