Vogeltjes voederen: wanneer kunnen we de vetbolkransen weer ophangen?

Kies niet voor vetbollen in een netje, maar voor bijvoorbeeld voederstations

Dierenliefhebbers helpen vogels in de winter graag een handje door vetbollen voor vogels op te hangen. Zo hebben de diertjes genoeg te eten en kunnen ze een reserve opbouwen voor de winter. Zo’n vetbol is zo opgehangen, maar wanneer hang je ze het beste op?

Ophangen in de herfst

In de winter is het voor vogels best moeilijk om genoeg eten te vinden. In de zomer kunnen ze zich te goed doen aan zaden, insecten en bessen, maar die zijn in de winter schaars. Bovendien hebben de vogels wat extra’s nodig, want ze moeten zich in de kou warm kunnen houden. Om die reden kun je de vetbollen in de herfst al ophangen. Zodra het buiten echt koud wordt, kun je het vogelvoer ophangen.

Moet je water geven?

We denken vaak aan eten voor vogels, maar hoe zit het met water? Het is niet altijd nodig om water buiten te zetten. Als het vries en het sneeuwt, dan eten de vogeltjes de sneeuw. Bij lichte vorst kun je wel water buiten zetten.

Geen vetbollen met plastic netjes

Wil je de vogels graag voederen en kies je voor vetbollen? Koop dan de vetbollen die niet in een netje zitten: de pootjes van de vogels kunnen hierin blijven haken. Koop bijvoorbeeld een vetbolkrans. In deze krans kun je meerdere vetbollen zonder netje ophangen en de vogels kunnen er dan makkelijk bij. Ook kun je zelf het plastic van de vetbol afhalen en de vetbol op een stok in de grond prikken.

Lees ook: Dierenambulance waarschuwt: vetbolletjes in een netje erg gevaarlijk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle België | Beeld: Unsplash