De uitgaves van je partner aankaarten? Zo voorkom je een ruzie over geld

ruzie over geld

Met een simpele handeling kun je ruzie voorkomen

Hoewel je veel met je partner kunt bespreken, is het ene onderwerp lastiger aan te kaarten dan het andere. Iemands uitgaves, bijvoorbeeld. Het onderwerp geld kan al snel voor ruzie zorgen tussen twee partners en dit is hoe je dat kunt voorkomen.

Ruzie voorkomen

Het is makkelijk om meteen allemaal verwijten naar het hoofd van je partner te slingeren als hij of zij geld heeft uitgegeven aan zaken waar jij het niet mee eens bent. Het kan resulteren in een ruzie. Wil je een conflict met je lief voorkomen? Dan is er volgens relatietherapeut Catherine Richardson een manier om dat te voorkomen.

Begrip

Met slechts één simpele zin kun je het ontketenen van een ruzie tijdens een geldgesprek voorkomen: ‘Kun je deze kosten voor mij inzichtelijk maken?’, zo adviseert Richardson aan Pure Wow. “We willen vaak te graag laten horen hoe wij over iets denken en vergeten om te luisteren”, aldus de therapeut. Door om inzicht te vragen, kun je meer begrip krijgen voor je partner en het zien van diens perspectief.

Inzicht

Het is goed om je in je partner te verplaatsen als hij of zij geld heeft uitgegeven aan dingen die jij niet begrijpt. Die ene fles wijn van 30 euro, was die nu echt nodig? Voor jou misschien niet. Maar het kan dat je geliefde daar in het weekend intens van geniet en zichzelf wilde trakteren.

Een plan

Weet je eenmaal waarom je man of vrouw, vriend of vriendin geld uitgaf aan iets ‘niet nuttigs’, dan kun je ook een plan van aanpak maken. Je kunt dan bespreken of die uitgave wel of niet in jullie budget past. Maar vergeet ook niet tijdens dit gesprek om te blijven luisteren naar je partner en zijn of haar behoeftes. Als het niet in het budget past, bespreek dan wat jullie kunnen laten om dat ene wel te blijven doen. Je wilt het doen als een team en dat gevoel moet je elkaar tijdens een dergelijk gesprek altijd blijven geven.

Lees ook: Geldexperts delen simpele tips hoe je meer geld kunt (be)sparen

Bron: Pure Wow | Beeld: Pexels, Ketut Subiyanto