Dit is waarom zoveel auto’s gele koplampen hebben

gele koplampen

Wist jij dit al over je auto?

Eigenlijk zie je ze tegenwoordig alleen nog op oudere auto’s: van die gele koplampen. Ze vallen goed op tussen alle ‘standaard’ witte koplampen die auto’s tegenwoordig hebben. Maar waarom waren ze eigenlijk geel? Dit had vroeger een goede reden.

Gele koplampen vallen op

Inmiddels is het vooral een kwestie van smaak, maar tot 1994 waren gele koplampen in Frankrijk verplicht. Die regel ging terug tot 1936. Misschien heb je nu al een idee waarom deze wet is ingevoerd. De timing is namelijk geen toeval. Bronnen bij het Franse ministerie van Defensie zeggen dat het waarschijnlijk te maken had met de oplopende spanningen met Duitsland in die tijd. Bij een mogelijke invasie zouden buitenlandse auto’s dus sneller te herkennen zijn.

Prettiger voor je ogen

Niet iedereen is het eens met de uitleg van het ministerie van Defensie. Anderen beweren namelijk dat het gewoon te maken heeft met veiligheid. De gele koplampen zouden minder verblindend zijn voor andere weggebruikers. Een andere reden kan zijn dat ze minder vermoeiend zijn voor je ogen. Dit herken je misschien van je telefoon: veel smartphones hebben een optie om het display ’s avonds een gelige tint te geven. Dit is minder belastend voor je ogen.

Gele lampen de laan uit

In 1994 kwam er in Frankrijk een einde aan het gebruik van de gele lampen. Waarom het zo lang heeft geduurd is niet precies duidelijk. Opvallend is dat het land vervolgens naar het ándere uiterste opschoof: gele koplampen werden verboden, tenzij je een auto van voor 1994 had. In Nederland is de wetgeving gelukkig iets makkelijker. Hier zijn gele koplampen gewoon toegestaan. De enige voorwaarde is dat je ervoor zorgt dat je koplampen aan beide zijden tegelijk zijn. Misschien dus een goed alternatief voor al die ultrafelle Xenon-koplampen die je steeds meer ziet.

Lees ook: 5 simpele manieren om je auto schoon te houden

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels, Molly Champion