Waarom heet een teddybeer eigenlijk teddybeer? Dit wist je niet!

teddybeer

Wat is de reden achter de naam Teddybeer?

Teddybeer is eigenlijk een aparte naam voor de knuffelberen. Wij kregen de vraag van de kinderen en gingen op onderzoek uit. Het resultaat is apart te noemen, wij hadden dit niet gedacht!

Niemand minder dan de Amerikaanse president Theodore Roosevelt is de naamgever van de teddybeer. De 26e president van de Verenigde Staten werd ook wel liefkozend ‘Teddy’ genoemd. Tijdens een jachtpartij weigert hij een berenwelpje te doden die is vastgebonden voor hem.

Het verhaal over de president die weigerde een berenwelp te doden haalt al snel de media. De Amerikaanse speeldgoedwinkel-eigenaar Morris Michtom ziet de cartoon en besluit samen met zijn vrouw een beer te maken en deze te vernoemen naar hun president ‘Teddy’ Roosevelt. De beer krijgt dus de naam teddybeer. Diverse andere fabrieken zoals Steiff nemen de naam over en nu kennen wij de beer alleen nog maar als Teddybeer.

teddy

Voordat het echtpaar de teddybeer op de markt brengt vragen ze Theodore Roosevelt overigens nog wel of hij er bezwaar tegen heeft. Roosevelt liet weten er geen bezwaar tegen te hebben.