Waarom je de vaatwasser niet meteen moet openen als die klaar is

vaatwasser

Je kunt beter even wachten

Wie een vaatwasser heef, loopt er bij het eerste beste piepje meteen naartoe om ‘m open te zetten. Zo kan de vaat immers luchten en droogt het sneller, toch? Eigenlijk is het beter om de deur van de vaatwasser niet meteen te openen wanneer het apparaat klaar is met draaien. We leggen je uit waarom niet.

Vochtschade

Sommige vaatwassers gaan automatisch open als ze klaar zijn, anderen moet je zelf open maken. Menigeen opent meteen het deurtje van hun vaatwasser om de vaat meteen aan de lucht te laten drogen. En hoewel dit een goede oplossing lijkt, moet je dit volgens keukenbouwers juist niet doen. Er kan hierdoor namelijk vochtschade in je keuken ontstaan.

Warmte

Een vaatwasmachine is heet. Er wordt immers warm water door gepompt om jouw servies zo schoon mogelijk te krijgen. Wanneer je ‘m opent, zul je dan ook merken dat er stoom vanaf komt door de hitte. En hoewel dit onschuldig lijkt, kan het op den duur schade veroorzaken. Het vocht van de stoom kan er na een tijdje voor zorgen dat je keukenblad beschadigt. De folie op het blad kan bijvoorbeeld losraken.

Goed timen

Daarnaast droogt een schone vaat juist beter als de warmte nog even in de vaatwasser blijft zitten. Laat je vaatwasser dus nog even dicht na het draaiprogramma! Zo’n 15 tot 30 minuten is prima. Laat je de vaat langer zitten? Dan kan de verdampte condens weer achterblijven op je vaat. Daar wordt je servies niet mooier van. Jep, de vaatwasser mag dan heel handig zijn, soms is-ie ook ingewikkeld!

Lees ook: Dit is de reden waarom jouw vaat niet schoon uit de vaatwasser komt

Bron: Flair | Beeld: Pexels