Waarom niet alleen gas, maar ook elektriciteit in prijs is gestegen

elektriciteit

Die twee dingen blijken met elkaar verbonden te zijn

De afgelopen tijd zien we vaak in het nieuws voorbijkomen dat de gasprijs door het dak is gegaan. De aanleiding daarvoor is duidelijk: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ook elektriciteit is echter rap duurder geworden. Wat is daarvoor de reden? Wij vertellen je er meer over.

Prijzen aan elkaar gekoppeld

Elektriciteit en gas houden verband met elkaar. De prijzen zijn namelijk deels aan elkaar gekoppeld. “Gas is een belangrijke bron om elektriciteit op te wekken. Het wordt gebruikt in energiecentrales”, aldus Melanie Poort (woordvoerder Vattenfall) in gesprek met Omrop Fryslân. De prijs van elektriciteit kan dus ook worden gekoppeld aan de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland. De Russische autoriteiten hebben eerder deze maand de gaspijpleiding Nord Stream afgesloten, wat voor problemen zorgt. “Je ziet daar dan meteen hoe sterk de gas- en dus de elektriciteitsprijzen daarop reageren. We zitten momenteel in een achtbaan”, aldus Poort.

Niet stabiel

Hoewel wind- en zonne-energie steeds populairder worden, hebben die volgens Poort nog maar een beperkt aandeel in de totale productie van elektriciteit. “Bovendien zijn het geen stabiele bronnen, zoals centrales dat wel zijn. Je bent namelijk afhankelijk van de natuur. Wind en zonneschijn kun je helaas lastiger voorspellen.” Dat geldt ook voor de actualiteit: we hebben allemaal nog geen idee wat de verdere ontwikkelingen in de oorlog zullen zijn. Hoe de gas- en energieprijzen zich op de lange termijn zullen ontwikkelen, is dus ook nog niet duidelijk.

Gesprekken in de politiek

In de politiek is men er druk mee bezig. Eerder deze maand zijn de Europese ministers al samengekomen om te praten over mogelijke oplossingen voor de stijgende prijzen. Daarnaast gaan ministers Rob Jetten en Carola Schouten in gesprek met energieleveranciers. Ze willen voorkomen dat er Nederlandse huishoudens zijn die deze winter zonder stroom zitten omdat ze de rekeningen niet kunnen betalen. “Die mensen moeten gewoon niet in de kou gezet worden”, aldus Schouten in gesprek met het ANP.

Lees ook: Zorgverzekering volgend jaar maximaal tien euro per maand extra

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Fré Sonneveld