Goede vraag: waarom zitten er gaten in een wasmand?

Wist jij dit?

We gooien onze vuilen kleding dagelijks in de wasmand. Vervolgens nemen we hem mee naar de wasmachine, hangen we onze was op en gaat het gestreken en wel weer terug in de kast. Maar heb jij die wasmand al eens goed bekeken? De kans is namelijk groot dat in jouw exemplaar ook gaten zitten. Heb je je weleens afgevraagd waarom dat eigenlijk is? Wij wel, en we hebben het antwoord!

Logische reden

Je ziet de wasmand steeds voller en voller worden met wasgoed. Op een gegeven moment wordt het tijd om de lading kleding en handdoeken te wassen of het wasgoed op te ruimen. Niet het leukste klusje, maar het moet nu eenmaal gedaan worden. De wasmand heeft handige handvaten om hem te vervoeren, maar wist je dat de gaten je ook op een andere manier een handje helpen? Volgens Patric Richardson, een expert in wassen en schrijver van het boek Laundry love: Finding Joy in a Common Chore, is de reden van de gaten in de wasmand eigenlijk heel logisch te verklaren.

Licht om te tillen

De kleine gaten in de wasmand zorgen er namelijk voor dat de mand niet te zwaar is om te tillen. Wanneer de mand vol zit met kleding, kan dat namelijk best wat wegen. Vroeger had je wasmanden van riet met kleine gaten erin. De wasmanden anno nu zijn gebaseerd op de traditionele rieten wasmanden, alleen dan zijn ze (vaak) gemaakt van plastic. Zo’n plastic exemplaar is veel lichter dan de traditioneel wasmanden. Een fijne bijkomstigheid, als we de zware wasmand de trap op tillen.

Ventileren

Naast het gewicht, hebben de gaten ook een andere functie. Het ventileert namelijk de was die in mand zit. Wanneer je jouw wasmand vol hebt zitten met kleding vol zweet, gaat dat op een gegeven moment ruiken. Dankzij de gaten ventileert het de was, terwijl het geduldig ligt te wachten op de wasmachine. Ideaal!

Lees ook: Dit is waarom je koud zou moeten wassen

Bron: Apartmenttherapyy  | Beeld: Pexels