Warme dag? Zet je ramen ’s avonds dan niet meteen open!

ramen

Aha!

Hoewel de temperaturen dit weekend hoog op zijn gelopen, wil je het in huis natuurlijk lekker koel houden. Veel mensen denken daarom dat je ’s avonds meteen je ramen open moet gooien om zo alles door te laten luchten, maar dat moet je dus niet doen. Het beste is om eerst eventjes te wachten met je ramen openzetten. Waarom? Weeronline.nl legt het uit.

Houdt alles dicht

Allereerst is het handig om je zonneschermen – áls je die hebt natuurlijk – naar beneden te doen. Heb je die niet, maar heb je wel gordijnen hangen? Houdt die dan ook dicht gedurende de dag. Hiermee zorg je ervoor dat de lucht in je huis niet verwarmd wordt door de zon. Is het buiten warmer dan binnen? Zorg er dan ook voor dat je je deuren dichthoudt. Maar let op! Op warme zomerdagen kan dit al om 10:00 uur ’s ochtends zijn.

Alles opengooien

Tegen het begin van de avond denken de meeste mensen al snel dat ze meteen alles open moeten gooien. Hierdoor tocht alles immers lekker door, toch? Maar doe dat juist niet! Ook met warme temperaturen moet je alles lekker dicht houden. Veel mensen vergeten namelijk dat aan het einde van de middag, begin van de avond juist de temperatuur het hoogst is. Weeronline.nl adviseert om je ramen en deuren pas open te gooien als de zon onder is gegaan, wat betekent dat je dit dus pas laat in de avond, rond middernacht moet doen. “Dan is de temperatuur het laagst. Ook in de vroege ochtend kun je je ramen en deuren prima openhouden om wat frisse lucht binnen te laten.”

Luchtvochtigheid

Houdt als laatste rekening met de luchtvochtigheid in je huis. Het is namelijk zo dat je huis warmer aanvoelt als de luchtvochtigheid hoog is. Houdt deze dus zo laag mogelijk! Denk er dus aan om bijvoorbeeld je wasgoed buiten te drogen, in plaats van het in de droger te gooien. Ga je koken? Probeer dan een maaltijd te maken waar je geen oven voor hoeft te gebruiken en doe je afzuigkap altijd aan. Zo geniet je van een heerlijk koel huis in de warme zomermaanden.

Lees ook: Ka-ching: op deze manier bespaar je geld in de Jumbo

Bron: Libelle | Beeld: Pexels