Wat is beter: je laptop dichtklappen of uitzetten?

laptop

Dilemma na je werkdag

Je kent het vast: na een lange werkdag klap je je laptop met een voldaan gevoel dicht. Je taken zitten erop, dus je werk kan afgesloten worden. Maar is het eigenlijk wel goed om je laptop dicht te klappen? Of is het verstandiger om hem helemaal uit te zetten?

Het simpele antwoord

Praktisch gezien is het antwoord op deze vraag natuurlijk simpel: dichtklappen is lekker handig wanneer je snel klaar wilt zijn. De laptop gaat dan over in de slaapstand. Wanneer je de volgende dag weer begint, staat deze direct weer aan en kun je verder waar je gebleven was. Wanneer je je laptop helemaal uitschakelt, zullen alle openstaande programma’s sluiten. Je zult deze opnieuw moeten openen wanneer je de laptop weer aanzet.

In de pauze

Heb je (lunch)pauze? Dan kun je de laptop het beste even dichtklappen. Als je er over een halfuurtje weer bent, is het niet fijn als je alles weer opnieuw moet opstarten. Onthoud wel dat de laptop nog steeds aanstaat en daardoor energie blijft verbruiken. Als je dit dus vaak doet, gaat de batterij steeds sneller leeg en zul je deze vaker moeten opladen.

Herstellen na een lange werkdag

Wanneer je de laptop langer niet zult gebruiken, bijvoorbeeld na een werkdag, is het verstandig om deze helemaal uit te zetten. Anders zul je de volgende dag niet veel batterijvoeding meer over hebben. Houd er wel rekening mee dat je de volgende ochtend dan wat meer tijd nodig hebt om alle programma’s weer opnieuw op te starten. Maar wanneer je de laptop op tijd uitzet, hoeft dat geen probleem te zijn. Op die manier heeft het apparaat genoeg tijd om zich te herstellen. Het is namelijk zo dat hoe langer de laptop actief is, hoe groter de druk op het geheugen wordt. Dat kan ervoor zorgen dat je laptop in de loop van de tijd trager wordt. En dat wil je natuurlijk niet!

Verschillende mogelijkheden

Het is dus energiezuiniger om je laptop helemaal uit te zetten. Maar dichtklappen heeft ook nog verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van de slaapstand kiezen voor de energiezuinige sluimerstand. Zo kun je na een tijdje toch meteen verder waar je gebleven was, zonder dat je laptop helemaal is leeggeraakt. Het is soms ook handig om bepaalde opties met elkaar te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf instellen dat je laptop in slaapstand gaat wanneer je hem tien minuten niet gebruikt. Is er een uur verstreken? Dan kun je instellen dat de laptop zichzelf helemaal uitzet.

Lees ook: Durf te vragen: kan de online cloud ooit vol raken?

Bron: maxvandaag.nl | Beeld: Unsplash, Sincerely Media