Wat is zuiniger: een kokend-waterkraan of een waterkoker?

kokend-waterkraan

Kokend-waterkranen, zoals van Quooker, komen steeds vaker voor

Je komt ze steeds vaker tegen: kranen waar ook kokend water uit kan komen, zoals die van Quooker. Ideaal als je geen zin hebt om te wachten tot je water gekookt is voor een snelle kop thee of een lekkere pasta. Maar hoe zuinig zijn die dingen nu eigenlijk?

Kokend-waterkraan

Het idee van een kokend-waterkraan is vrij simpel. Het waterreservoir van de kraan vult zichzelf met koud leidingwater. Het apparaat brengt dit water aan de kook, wat zo’n 10 à 20 minuten duurt. Hierna houdt de kraan de temperatuur van dit reservoir op 110 graden Celsius. De kraan verbruikt hierdoor constant energie.

Waterkoker

Van een waterkoker hoeven we je ongetwijfeld niet uit te leggen hoe deze werkt. Het grote nadeel aan een waterkoker is echter dat je vaak meer water op zet dan je echt nodig hebt. Zo verspil je meer water dan met een kokend-waterkraan. Het voordeel van een waterkoker is echter dat je deze alleen aanzet als je’m echt nodig hebt. Hij staat niet continu aan, wat bij een Quooker wel het geval is. Hierdoor verbruikt je waterkoker meestal minder energie.

Zuiniger?

Welke van de twee nu zuiniger is? Dat hangt er heel erg van af hoeveel je je waterkoker of kraan zou gebruiken. Een Quooker bespaart namelijk water, maar gebruikt meer stroom. Met een waterkoker verbruik je meestal meer water, maar bespaar je op stroom.

Als je écht heel veel gebruikmaakt van kokend water, bijvoorbeeld als je de hele dag door thee drinkt, kan een kokend-waterkraan een echte oplossing zijn. Mocht je al een Quooker hebben en twijfelen of dit de juiste oplossing is voor jou: meestal kun je’m ook gewoon uitzetten. Dat scheelt weer!

Lees ook: Durf te vragen: helpt groene thee met gewichtsverlies?

Bron: Vriendin | Beeld: Unsplash, Engin Akyurt