Water koken in de waterkoker: hoe vaak is té vaak?

waterkoker

Wij hebben het antwoord

We gebruiken de waterkoker bijna dagelijks: snel, efficiënt en ideaal voor alles van een kopje thee tot het bereiden van maaltijden. Maar hoe vaak kun je eigenlijk water in je waterkoker koken zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van je apparaat of het water? Is het schadelijk om het meerdere keren achter elkaar te doen, of kun je gerust de waterkoker meerdere keren gebruiken? 

Geen kwaad

“Ja”, stelt woordvoerder bij het Voedingscentrum, Tara Eikenaar. “Het kan geen kwaad. Water, gekookt of ongekookt, kun je drie dagen buiten de koelkast bewaren. In de koeling kan dat drie tot zeven dagen.”

“Het handige aan een waterkoker is: mochten er in de tussentijd bacteriën in het water zijn gekomen, dan gaan die weer dood als het water kookt.” Het is dus wel duidelijk dat je water wat in je waterkoker zit, gewoon nog een keertje kan gebruiken.

Check de handleiding

Wel adviseert Eikenaar dat het handig is om de handleiding van de waterkoker die op je aanrecht staat, te checken. “Zo staat bijvoorbeeld in sommige handleidingen dat je bij de eerste keren dat je de waterkoker gebruikt, het gekookte water moet weggooien en dus niet kunt opdrinken. Ook kan in de handleiding staan dat je water niet opnieuw moet koken en altijd vers water moet gebruiken.”

Zware metalen

Toch zijn er mensen die het idee wat het opnieuw koken van je water, tegen staat. En dat kan natuurlijk ook. Echter, kan dit totaal geen kwaad. “In drinkwater zit inderdaad een kleine hoeveelheid zware metalen. Tijdens elke kooksessie verdampt een deel van het water, waarbij in het resterende water dus – relatief gezien – een steeds grotere hoeveelheid zit.”

Maar ook dat is niet erg. “Ook als je het water meerdere keren kookt, zitten deze metalen nog steeds ver van de Nederlandse gezondheidsvoorwaarde.”

Lees ook: Om déze reden geeft je kat de voorkeur aan water uit de stromende kraan

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock