We gaan weer meer betalen voor energie in 2017, lees hier hoe je dat kunt voorkomen!

energie

Zo voorkom je een hoge energienota!

Energieleveranciers mogen twee keer per jaar hun tarieven wijzigen; in januari en in juli. Afgelopen drie jaar toonden de tarieven een dalende lijn, wat positief is voor de portemonnee van de consument. Helaas gaat de lijn nu, naar verwachting, toch weer stijgen; de energieprijzen gaan omhoog.

Sinds 2014 zakten de lasten voor Nederlandse huishoudens: een gemiddeld gezin (3.500 kWh stroom, 1.500 m3 gas) ging er sinds begin 2014 op energierekening meer dan € 200,- op vooruit. Toch is de pret voorbij en zullen de variabele gastarieven van Essent, Eneco, Delta en Nuon naar verwachting gemiddeld met een kleine € 20,- op jaarbasis stijgen. De variabele stroomtarieven blijven gemiddeld gelijk. Dat de energieprijzen gaan stijgen heeft voornamelijk te maken met de inkoopprijs op de groothandelsmarkt; deze wordt steeds hoger.

Om te voorkomen dat jij binnenkort met een hoge energienota zit blijft het advies om ieder jaar over te stappen naar een energiecontract met actietarieven voor de duur van een jaar. Op die manier profiteer je ieder jaar van de laagste prijs en voorkom je dat je na afloop van je contract veel meer moet betalen voor je energie (de zogeheten slaperstarieven). Vind je het lastig om hierover een keuze te maken? Consumind kan je helpen binnen twee minuten een keuze te maken tussen meer dan dertig energieaanbieders. Maak je ook nog eens kans op een jaar lang gratis energie! Doe snel de energiecheck en bespaar jezelf een heleboel geld!