Komen wespen op zoete parfum af of niet? Dit is het antwoord

wespen parfum

Is het een feit of een fabel?

Dat wespen graag op zoet eten en zoet drinken afkomen, dat is bij iedereen wel bekend. Maar wij hebben ook het idee dat ze soms liever om ons heen hangen dan om de meeste van onze vrienden. Dat roept de vraag op: komen wespen op zoete parfum af? 

Augustus

Vooral in augustus zie je veel wespen op de zoetigheid in de tuin of op het terras af komen. De wespennesten zijn dan volgroeid, waardoor de wespen de larven niet langer hoeven te voeren met allerlei insecten. De werksters hebben dan echter wel een probleem: ze missen de zoete beloning die ze van de larven kregen. Daarom gaan deze wespen zelf op zoek naar zoetigheid en belanden ze veelal in je tuin of op de terrassen.

Zoet parfum

Het antwoord op de vraag of jouw zoete parfum wespen aantrekt, is vrij simpel: ja. Dit komt door de sterke geur van je parfum. Deze geur is voor een wesp ‘natuurvreemd’, waardoor hij in de war raakt. Een wesp kan dan ook fel reageren op je geurtje. Je zoete parfums kun je dus beter laten staan wanneer je de natuur in trekt.

Wespen afschrikken

Oké, geen zoet parfum opspuiten dus. Check! Gelukkig kun je wespen ook op afstand houden met deze tips. Draag bijvoorbeeld geen felle kleding. Ook kun je ze afschrikken met bepaalde andere geuren, zoals de takjes van tomaten en munt. Wanneer je tóch gestoken wordt, probeer dan zeker niet het gif uit de beet te zuigen. Hierdoor gaat de huid rondom de beet alleen maar kapot en verspreidt het gif zich sneller. Wat je wel moet doen, is zo snel mogelijk de angel uit de beet halen.

Lees ook: Met deze 10 tips kom jij snel van jeukende muggenbulten af 

Bron: Roots | Beeld: Unsplash