Wil je je planten beschermen tegen slakken? ZO doe je het!

slakken
Je hebt de oplossing vaak al in huis!

Slakken zijn vaak ongewenste gasten in je tuin. De slijmerige beestjes verorberen de bladeren van je planten en kunnen daardoor grote schade aanrichten aan je tuin. Gelukkig hoe je niet meteen met chemische stoffen in de weer om (deels) van die beestjes af te komen, want er zijn genoeg natuurlijke middelen die je kunt gebruiken.

Helaas kun je niet volledig van die nare weekdieren afkomen, maar gelukkig zijn er een tal aan manieren waarop het aantal slakken in je tuin sterk wordt verminderd. Zo is het gebruiken van koffiedrab een goede tip, maar deze mogen er ook zijn!

  • Slakken houden niet van de geur van tijm. Plant wat van dit kruid tussen de planten die je wilt beschermen en het ongedierte komt niet meer op je planten af.
  • Heb je prei in de tuin groeien? Dan heb je er ongetwijfeld weleens slakken tussen deze groente zitten. Leg een preiblad in je tuin en slakken zullen hierop gaan zitten. Je kunt het blad met de beestjes vervolgens in de container gooien of op een plek leggen waar je geen last van ze hebt.
  • Spuit knoflookwater op de plant die je wilt beschermen. Net als bij tijm houden de weekdieren niet van de geur. Maak het knoflookwater met tweederde water en eenderde knoflook.
  • Maak een lokdoos van een leeg boterbakje. Graaf dat tussen de planten (de bovenkant van het bakje moet op gelijke hoogte zijn met de aarde). Vul het bakje met wat bruin bier en je vindt er iedere ochtend slakken in.

Bron: Oma weet raad | Beeld: Unsplash