Wit, donker of bont: maakt het uit welk wasmiddel je gebruikt?

wasmiddel

Dat er zoveel verschillende soorten wasmiddel zijn, heeft een logische reden

Wasmiddel is er in allerlei soorten: vloeibaar, in poedervorm of zogeheten pods. Daarnaast maken fabrikanten verschil in middels voor witte, bonte of donkere was. Maar is het echt nodig om voor elk wasje een andere soort te kopen? Of kun je bonte was gewoon wassen met wit middel? Wij vertellen je er alles over. 

Wasmiddel voor witte was

Je denkt misschien dat het een marketingtrucje is om voor elke soort was een ander wasmiddel op de markt te brengen, maar niks blijkt minder waar te zijn. Er zit daadwerkelijk verschil in de diverse middelen. Wasmiddel voor witte was, zou je bijvoorbeeld nooit moeten gebruiken voor bonte of donkere was. Aan wit middel worden vaak bleek en optische witmiddelen toegevoegd, zodat je witte kleding langer wit blijft. Dit zit vooral in de poedervariant. Hoe dan ook, door wasmiddel voor witte was te gebruiken bij donkere of bonte kleding, kan het verbleken.

Juiste temperatuur

Gebruik je dan toch wit wasmiddel? Dan is de juiste temperatuur ook van belang. Het maakt namelijk veel uit op welke temperatuur je zo’n wasje draait. De bestanddelen waaruit bleek bestaat, worden pas actief bij 40 graden. Was je kleding op een lagere temperatuur? Dan is er dus niks aan de hand en kun je wit wasmiddel ook gewoon voor bonte en donkere was gebruiken.

Verschillende soorten gebruiken

Hoewel je op 30 graden dus prima een keer gekleurde was met wit wasmiddel kunt draaien, heeft het wel degelijk nut om verschillende soorten te gebruiken. In middeltjes voor bonte was zitten vaak kleurbeschermers en geen zuurstofbleekmiddelen of optische witmiddelen. In middel voor donkere was zitten juist ingrediënten waardoor donker wasgoed minder snel vaal wordt. Je was blijft dus veel langer mooi als je het ‘juiste’ middel gebruikt.

Lees ook: Tip: dít is de beste manier om je afwas te drogen

Bron: Margriet | Beeld: Pexels